Relatii
Nu e ușor să construiești o relație și nici să menții o relație pe linia de plutire, pe termen lung. Poți însă să faci tot ce îți stă în putere pentru a o face să funcționeze, pentru a păstra echilibrul și buna înțelegere. Care sunt lucrurile care pe de altă parte dăunează unei relații cel mai mult?
Iată câteva exemple concrete:
Critica excesivă
Sunt mai multe feluri în care ne putem critica unii pe alții. Una e să îți cicălești mai mereu partenerul pentru te miri ce lucruri mărunte, și cu totul altceva să o faci constructiv, punctând defecte sau erori care pot fi corectate, oferind argumente și soluții în acest sens.
Evident, greșeala este atunci când te lași pradă pornirilor de moment și îl critici pentru fiecare lucru mărunt care te deranjează, pentru fiecare greșeală banală. Mai mult, atunci când apare și cicăleala, lucrurile se complică, acest tip de critică nefiind în nici un fel fondată pe baze reale.
Disprețul
Nimeni nu își poate închipui la început de relație că se poate ajunge la un asemenea sentiment însă atunci când problemele de zi cu zi nu sunt rezolvate iar „gunoiul e măturat mereu sub preș”, ei bine, se poate ajunge și la dispreț. E evident un sentiment care distruge automat relația, doi oameni care se disprețuiesc neputând conviețui.
Pentru a nu se ajunge la acest punct e nevoie de timp de calitate petrecut în doi, de comunicare și de cât mai multe probleme rezolvate, pe măsură ce apar și nu atunci când poate fi prea târziu.
Sfidarea
Am amintit despre comunicare, și despre cât de importantă este ea într-o relație. Sfidarea pe de altă parte, și atitudinea absentă, pun capăt acestui proces, blocându-l. Pentru ca relația să funcționeze e nevoie de exact opusul sfidării: de ascultare, de atenție. Fiți atenți unul la celălalt, comunicați folosind dialogul întotdeauna și nu încercați să vă impuneți opinii sau soluții fără a oferi și argumente viabile pe care să le și dezbateți împreună.
Absența
Doi oameni vor fi împreună atâta vreme cât vor fi conectați unul cu celălalt. Pentru ca această conexiune să fie menținută pe termen lung, e nevoie nu doar de comunicare ci și de timp de calitate petrecut împreună. Social media, computerele, Internetul și toate celelalte activități de zi cu zi ne pot transforma în ființe solitare, în parteneri absenți, care deși sunt acolo din punct de vedere fizic, sunt departe din punct de vedere psihic și emoțional.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›