Relatii
Codependența este o problemă în orice relație atunci când ne determină să renunțăm complet la identitate și să ne bazăm sută la sută pe partener. Și, aceasta este o problemă atât pentru cel dependent care își pierde mare parte din personalitate cât și pentru cel care are de-a face cu o persoană care îl ține înlănțuit și care pare să sufere de fiecare dată când alege o activitate personală. Prin urmare nu, nu e deloc bine să fii dependentă de partener sută la sută. Iar, dacă nu ești sigură cu privire la această problemă, iată câteva semne care îți pot confirma acest lucru, din timp, permițându-ți să încerci să faci schimbările de rigoare.
Nu mai ai nici un fel de interes în afară de relație/partener
O relație nu poate funcționa decât atunci și atâta vreme cât cei doi parteneri își păstrează individualitățile care i-au atras unul la celălalt de la bun început. Atunci când renunți la tot ceea ce te reprezintă, e cât se poate de clar că ajungi să depinzi de partener din toate punctele de vedere.
Trăiești mereu cu teama că partenerul nu te iubește cu adevărat
Teama constantă că partenerul nu te-ar iubi cu adevărat sau că nu e suficient de implicat în relația cu tine, e o problemă serioasă în primul rând pentru că te subjugă. Cum? Trăind cu această teamă, vei ajunge să îi acorzi din ce în ce mai mare atenție, să renunți treptat la orice activitate personală și să îi ierți orice, indiferent cât de mari i-ar fi greșelile.
Respectul de sine e la un nivel extrem de scăzut
Persoanele care suferă la acest capitol, cele care au respect de sine scăzut sau le lipsește încrederea de sine, vor tinde să depindă întotdeauna de cei din jur, de sfatul lor, de recomandările lor și așa mai departe. Atunci când ești într-o relație și îți lipsește respectul de sine, nu vei depinde doar de partener ci îl vei și urma orbește, crezând că tu nici măcar nu îl meriți. E o metodă simplă de a evolua de la codependență la complacerea într-o relație nefericită, poate chiar abuzivă.
Când el e are o problemă, suferi de două ori mai mult ca el
E normal să ai empatie față de problemele partenerului. Nu e normal însă ca starea ta emoțională să depindă sută la sută de starea emoțională a partenerului, ca orice problemă minoră pe care el o are, la tine să se manifeste ca o adevărată catastrofă care să te pună imediat la pământ. Această dependență emoțională, pe de altă parte, poate împiedica și procesul de comunicare, evitând confruntările numai pentru a nu genera conflicte.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›