Relatii
Abuzul este o problemă serioasă în relații, una pe care de multe ori o ignorăm pentru simplul fapt că nu se manifestă încă pe atât de profund încât să ne trezească din amorțire. Care sunt semnalele de alarmă care ne pot da indicii cu privire la un asemenea comportament? Iată câteva exemple:
Gelozia puternică
Atunci când o persoană are nevoie de atenție 24/7 și își pierde cumpătul sau se enervează în cazul în care discuți și cu altcineva, dacă persoana respectivă îți este partener de viață, ai o mare problemă. Gelozia lui te va îndepărta în mod treptat de toți cei care contează pentru tine sau, te va face să te simți vinovată pentru că există și alte persoane în viața ta în afară de partener.
Nevoia de a-ți controla toate aspectele vieții
Ce faci, de ce faci ceea ce faci, când o faci, cu cine, unde, cum etc. Nevoia de control e o problemă într-o relație, o problemă care poate deveni majoră în cazul în care nu a adresată, discutată, rezolvată. Și da, poate fi rezolvată, pentru că sunt oameni care simt nevoia de control dar care se pot autoeduca pentru a deveni mai toleranți. În caz contrar, toată experiența se poate transforma într-una abuzivă, în care unul dintre parteneri preia controlul și îi limitează celuilalt orice acces la propria personalitate, la propriile nevoi.
Încercarea de a izola partenerul de prieteni/familie
E o formă cât se poate de simplă și de loc subtilă a „divide et impera” cu toate că rezultatul nu e și nici nu va fi niciodată cel așteptat. Sigur, pentru o vreme poate funcționa însă pe termen lung, un asemenea comportament duce la resentimente și profunde dezechilibre în viața de cuplu. Pentru că nu e nici normal și nici sănătos să încerci să îți izolezi partenerul de toți cei dragi doar pentru că tu suferi la capitolul încredere sau ai o nevoie mult prea mare de a controla tot ce se întâmplă în viața sa.
Încălcarea vieții private
E și asta o formă de abuz, poate chiar startul unei relații abuzive, atunci când nu doar că încerci să îți controlezi partenerul ci mai mult, îi încalci dreptul la viața privată, verificându-i serviciile de mesagerie, e-mailul, textele și mesajele private, considerând că nimic nu mai este privat atunci când celălalt „îți aparține”.
Lipsa de respect
O relație abuzivă poate avea ca punct de start și lipsa de respect manifestată de unul dintre parteneri față de celălalt. E ușor să observi acest lucru din felul în care ți se adresează, din felul în care te face să te simți, din felul în care se comportă atunci când vă confruntați cu o problemă, când ai făcut o greșeală ori, când ai făcut ceva de una singură, ceva care nu îl implică și pe el.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›