Relatii
Mulți oameni au parte de relații dezechilibrate sau abuzive, relații nefericite, experiențe pe care le repetă iar și iar ca într-un cerc vicios din care nu pot ieși. Aparent. Pentru că nu-i așa, există o soluție la orice problemă, câtă vreme conștientizezi problema respectivă și cauți soluțiile la ea. Cât privește tiparul relațiilor nesănătoase, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să depășești această situație:
Încearcă să recunoști cât mai repede comportamentul neadecvat
Ce înseamnă neadecvat? Ei bine, orice comportament abuziv sau care conduce înspre abuz, gelozia excesivă , nevoia permanentă de control, încercările de a te izola de prieteni sau familie ori de a-ți schimba obiceiurile, de te convinge să renunți la pasiuni și hobby-uri, etc. Nu uita că abuzul poate fi nu doar fizic ci și mintal, emoțional.
Înțelege motivele pentru care ești prinsă în acest cerc vicios
Faptul că nimerești mereu în relații nesănătoase, poate chiar abuzive, nu e întâmplător. Multe depind și de felul în care îți alegi partenerii, de încrederea pe care o ai în propria ta putere de seducție și de tiparele din care nu vrei să ieși. Încrederea joacă poate cel mai important rol în această ecuație deoarece lipsa ei te poate ghida greșit, convinge să alegi doar de dragul de a alege și de a nu fi singură, de multe ori parteneri sub nivelul tău sau nepotriviți pentru tine.
De asemenea, ține cont și de faptul că avem tendința de a repeta nu doar greșelile noastre ci și pe cele ale părinților. Comportamentele și situațiile cu care ne-am obișnuit încă de mici ne țin companie toată viața și e nevoie de multe ori de un efort suplimentar pentru a le depăși.
Vindecă-ți propriile răni emoționale
De multe ori avem parte de relații disfuncționale nu din vina celorlalți ci pur și simplu din incapacitatea noastră de a funcționa normal pe fondul dezamăgirilor și traumelor din trecut. Analizează-ți experiențele anterioare, învață din greșeli, pune deoparte ce a fost bine dar mai ales, învață să treci peste daunele emoționale pe care acestea le-au lăsat în urmă. Nu începe o altă relație până nu ești cât se poate de sigură că ești pregătită din toate punctele de vedere pentru o asemenea experiență.
Fii dispusă să trăiești singură decât într-o relație disfuncțională
De multe ori ne complăcem în relații nesănătoase din frica de a fi singuri. De a nu fi iubiți, de a nu avea pe cineva lângă noi. Problema e că nici asta nu e o soluție, nu vom fi iubiți doar pentru că ne dorim acest lucru și nici nu vom avea cu adevărat pe cineva lângă noi doar pentru că locuiește în aceeași casă. Nu trebuie să accepți pe cineva doar din teama de a nu fi singură ci mai degrabă să înveți că alternativa e mult mai regretabilă. Cu alte cuvinte, e de preferat această singurătate decât o relație abuzivă sau disfuncțională.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›