Relatii
Atitudinea pasiv-agresivă împiedică procesul de comunicare dar și rezolvarea problemelor pe care cel în cauză, refuză să le accepte. Poți discuta cu o asemenea persoană? Poți ajunge la un echilibru? Ei bine, răspunsul e pozitiv. Orice e posibil, atâta vreme cât te înarmezi cu răbdare și puțin know-how. Iată ce trebuie să faci în câțiva pași simpli:
Caută tiparul
Mai ales la început de relație, când nu îți cunoști partenerul foarte bine, poți fi indusă în eroare de anumite comportamente ale sale care la prima vedere par pasiv-agresive. Pe fondul oboselii sau stresului, cu toții avem momente mai puțin fericite în care preferăm să evităm problemele, intrând instant într-o stare defensivă atunci când suntem confruntați cu ele. A căuta tiparele presupune a observa dacă această atitudine este repetitivă.
Asigură-l că e ok să discutați problema
Mulți oameni se tem de conflicte pentru că nu au avut încă șansa de a învăța că acestea se pot rezolva prin intermediul comunicării. Și se tem să își asume responsabilitatea pentru că se așteaptă să reacționezi negativ la ceea ce au de spus. Asigură-l că ești dispusă să asculți și că îl înțelegi. Oferă-i propriul exemplu pozitiv atunci când faci o greșeală, asumându-ți-o și discutând cu el despre eventualele soluții.
Caz incurabil? Validează-i propriile emoții
Ascultă-i scuzele și chiar dacă nu își asumă eroarea, arată-i că îl înțelegi. De ce? Ei bine, atunci când o persoană pasiv agresivă se confruntă cu o problemă, chiar dacă ei au greșit, au tendința de a se victimiza automat, lucru care te pune într-o poziție dificilă. Prin urmare, e de preferat să începi prin a-i oferi empatie, chiar dacă în mintea ta, îți dai deja ochii peste cap. Atenție însă, nu te opri aici, pentru că până la urmă, fiecare om trebuie să-și asumă greșelile…
Asumarea răspunderii
Oamenii pasiv-agresivi se comportă așa cum se comportă pentru că au încredere că pot scăpa ușor în acest fel. Prin urmare, chiar dacă i-ai oferit înțelegerea și empatia ta, rămâi fermă pe poziție și nu ceda. Ascultă-i scuzele, empatizează cu el dar nu pune capăt discuției înainte de a-l trage la răspundere și de a-i oferi ocazia de a-și repara greșeala. Până la urmă, și oamenii din această categorie sunt la fel ca toți ceilalți. Își doresc să fie iubiți, apreciați, validați. Faptul că le arăți că poți trece peste micile neajunsuri și că le poți trata în mod matur, ferm dar în același timp empatic, îi va învăța în timp că atitudinea pasiv-agresivă nu e cea mai bună soluție.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›