Relatii
Am învățat încă de mici că iubirea de sine este aprioric ceva rău. Nu e neapărat așa. Iubirea de sine nu trebuie corelată automat cu egoismul sau egocentrismul și nici cu o atitudine narcisistă în raport cu cei din jur. În cantități normale, acest sentiment ne poate echilibra emoțional și ne poate aduce încrederea de care avem nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie în societate și mai ales în relațiile interumane, în mod special în cele romantice.
E nevoie să te iubești pe tine însuți înainte de a te aștepta la un sentiment similar din partea celorlalți. Pentru că dacă nici tu nu o faci, cum ar putea ei să o facă, cei care îți sunt străini la trup și suflet? Nu știi ce poți să faci și de unde să începi? Iată câteva sugestii concrete:
Nu te mai critica la fel de mult ca până acum
Știm, îți dorești să faci lucrurile bine, perfect chiar, de fiecare dată. Înțelege însă că nu vei putea acest lucru și că, la fel ca orice alt ideal, și perfecțiunea este doar închipuită. Poate că până acum, dacă erai o persoană responsabilă, te criticai excesiv de fiecare dată când luai decizii, mai ales dacă acestea nu duceau la rezultatele scontate. Încearcă să oprești acest cerc vicios. Încurajează-te în schimb, acorda-ți prezumția de nevinovăție și folosește-te de greșeli pentru a învăța din ele.
Răsfață-te puțin
Când a fost ultima oară în care te-ai răsplătit pentru un succes? Sau, când te-ai răsfățat cu ceva doar pentru că simțeai că meriți acest lucru? Ei bine, nici măcar nu trebuie să sărbătorești nimic ori să ai vreun succes pentru a merita o mică plăcere din când în când. Bucură-te de viață, oferă-ți câteva clipe de bucurie pentru că acest lucru te face să te simți bine și nu pentru altceva.
Ai răbdare
Nimic nu se învață de azi pe mâine, cu atât mai puțin iubirea de sine, dacă până acum ai fost o persoană excesiv de critică cu tine însuți. Nu ai nevoie însă de nimic altceva decât de puțină răbdare. În timp, poți învăța să te bucuri din nou de viață, renunțând încetul cu încetul la lucrurile care te trag înapoi și care țin doar de tine și de atitudinea ta față de tine însuți.
Tratează-te ca pe o orice altă persoană iubită
Știi ce înseamnă să iubești pe cineva. Fie că e vorba de un membru apropiat al familiei, de partenerul de viață, de prietenii cei mai apropiați sau chiar de proprii copii. Poate până acum n ai făcut-o dar poți încerca să te comporți și cu tine însuți în același mod în care o faci cu ei. Nu, asta nu înseamnă că ești egoistă, câtă vreme nu îți schimbi comportamentul față de celelalte persoane.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›