Casatorie
De ce oare este considerat mariajul – si aproape orice alta relatie pe termen lung – in zilele noastre ca fiind ceva la care sa ne gandim neaparat in viitor, dupa ce am reusit anumite realizari in viata, decat ceva care sa ne ajute sa le realizam alaturi de persoana iubita? Casatoria este tratata in zilele noastre fie ca o forma de recompensa, ceva frumos pentru care ai muncit o viata intreaga singur, ori chiar un lux care te-ar distrage peste masura atunci cand ai ca scop avansarea in cariera. Mai mult, valoarea unei relatii sau casnicii este pusa mai mereu in discutie, pentru ca de multe ori aceasta se incheie si astfel multi oameni evita sa se implice cu adevarat, pentru ca nu are niciun rost de vreme ce mai devreme sau mai tarziu se vor desparti oricum.
In mod ideal, cea mai mare bucurie pe care ti-o poate aduce o relatie este cea data de faptul ca ai mereu langa tine, alaturi de tine, de partea ta, o persoana care te iubeste, iti impartaseste sentimentele, gandurile si te ajuta sa treci astfel mai usor peste greutatile vietii de zi cu zi.
O relatie pe termen lung iti va complementa viata, devenind parte integranta a ei. In ultima vreme insa, toata lumea priveste casnicia ca pe un substitut, ceva ce trebuie facut in loc de altceva, fiind nevoie astfel de o programare precisa, printre alte teluri ale vietii, precum educatia sau cariera. Atunci insa cand dedicatia ta fata de partener se afla in competitie cu celelalte aspecte ale vietii, nu se poate vorbi despre o relatie sanatoasa.
Si daca in general privesti viata de cuplu in acest fel, pierzi din vedere tocmai ceea ce inseamna acest lucru, in primul si in primul rand: a fi impreuna cu cineva, la bine si la greu.
Frica de a nu-ti pierde individualitatea
Probabil ca in parte ne-am obisnuit sa gandim asa, privind casnicia sau relatia de lunga durata ca pe ceva care se afla neaparat in conflict cu propria noastra autonomie: ca ai nenumarate responsabilitati, in special fata de partenerul tau, care te vor impiedica sa faci mereu ceea ce iti doresti. Din fericire insa, nu te dedici unui om oarecare, pe care il alegi aleator pe strada. El iti impartaseste pana la un punct o parte dintre cele mai importante idealuri si vise pe care le ai, interesele si hobbyurile. Prin urmare, el nu va sta ca un zid intre tine si aceste nazuinte, ci mai degraba te va ajuta sa le indeplinesti mai repede, mai usor, mai ales daca v-ati fixat deja obiective impreuna. De aceea e eminamente gresit sa privesti relatia ca pe ceva care sa te impedice in viata si sa te traga inapoi. Daca idealurile si visele difera, din start relatia este nepotrivita, la fel si persoana de care te-ai indragostit si intrega discutie de aici nu mai are sens. Odata ce ai intalnit insa persoana alaturi de care sa iti poti planifica viata de acum incolo, angajamentele vor consolida doar ceea ce aveti impreuna, usurandu-va drumul catre implinirea telurilor, oferindu-ti un ajutor alaturi de care sa le indepliniesti.
Frica de esec
Din alt punct de vedere, sunt o multime de oameni care prefera sa nu se angajeze in relatii de lunga durata de teama ca acestea se vor sfarsi. De-a lungul timpului, visele, aspiratiile, telurile pe termen lung se schimba, la fel si oamenii, care pot deveni incompatibili pentru a mai convietui impreuna. Asta nu inseamna ca relatia repsectiva privita in ansamblu este sau a fost lipsita de beneficii. Pentru ca succesul unei relatii nu sta in cat de lunga este perioada de existenta, ci in ceea ce au reusit sa indeplineasca impreuna cei doi parteneri, in calitatea timpului petrecut impreuna, si in felul in care au evoluat atat intelectual cat si psihic unul alaturi de altul. Acesta este felul in care trebuie sa ne gandim la o relatie pe termen lung sau o casnicie, si nu la cat de repede sau nu va esua, ori cate avem de realizat inainte pentru a putea pune individualitatea pe planul secund si a ne dedica unui mariaj.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›