Relatii
Nicio relatie nu e perfecta. O stim cu totii. Asa cum nici noi nu suntem perfecti si mereu supusi greselilor, la fel sunt si relatiile noastre. Acest lucru este insa cat se poate de normal. Pentru ca nu trebuie sa cautam perfectiunea ci succesul, iar pentru ca o relatie, fie ea romantica sau nu, sa fie una de succes, trebuie sa lucram intens la capitolul comunicare astfel incat lucrurile sa poata functiona. Multe relatii esueaza tocmai din cauza lipsei comunicarii sau a imposibilitatii de a gasi un consens atunci cand apar problemele mai serioase. Iata prin urmare care sunt cele mai mari patru probleme de comunicare care apar intr-o relatie si cum sa le evitam:
1: Intelegem gresit cuvinte sau fapte. E foarte usor sa intepretam gresit cuvintele, gesturile, faptele partenerului, sa ne inchipuim ca acestea inseamna altceva decat el sau ea si-a dorit sa comunice in primul rand. Suntem cu totii oameni, se mai intampla.
Solutia: Cu toate acestea, nu mai avem nicio scuza atunci cand tragem imediat concluzii, fara a cantari inainte bine ceea ce am auzit sau am vazut. Prin urmare, inainte de a presupune ca stim ceea ce partenerul vrea sa comunice, ar fi bine sa il/o intrebam, sa cerem lamuriri suplimentare. Si sa continuam sa o facem, pana in cele din urma suntem siguri ca am priceput cu adevarat adevaratul mesaj pe care ni l-a transmis.
2: Nu discutam destul. In cadrul unei relatii pe termen lung, majoritatea dintre noi ajungem fara sa vrem la un punct, in care ne inchipuim ca nu mai avem nevoie de comunicare la fel de mult precum la inceput, ca ne cunoastem suficient si stim ce avem de facut. Din pacate, ajungem sa petrecem din ce in ce mai putin timp impreuna, si atunci cand o facem, il pierdem aiurea, facand lucruri neimportante. Intram intr-o rutina care implica din ce in ce mai mult lucruri banale si din ce in ce mai putin partenerul de viata.
Solutia: Cea mai simpla metoda de a rezolva aceasta problema, este in primul rand sa recunoastem ca avem o problema de comunicare. Ca nu o facem suficient. Prin urmare, vom incerca sa planificam mai mult timp pe care sa-l petrecem impreuna, la fel cum o faceam si inainte de a intra in aceasta rutina a problemelor de zi cu zi.
3: Evitam anumite subiecte mai delicate. Si acesta probabil ca este si motivul pentru care apare si problema de la punctul anterior. Poate fi din cauza supararii, poate fi stresul din afara relatiei, sunt multe motive din care cauza am putea alege sa evitam anumite subiecte. Se intampla ca pur si simplu sa nu ai chef de discutie, iti construiesti un zid in jurul tau si te inchizi in spatele lui.
Solutia: Nu ne vom putea bucura insa niciodata de relatie, de fericire si intelegere in cadrul acesteia daca alegem sa evitam problemele care apar pe parcurs, maturand totul sub pres si asteptand zana cea buna sa faca curat. Prin urmare, in loc sa ne inchidem in spatele zidului, trebuie sa privim problema in profunzime si sa incercam sa o rezolvam impreuna cu partenerul, oricare si oricat de grava ar fi aceasta. E mai usor sa gasim o solutie in doi decat de unul singur, si in cele din urma tocmai acesta este si unul dintre motivele principale pentru care ne dorim o relatie si nu singuratatea. Ajutorul.
4: Dreptatea e mereu de partea noastra. Cu totii am avut parte de momente in care pur si simplu ne venea cat se poate de greu sa acceptam parerea altcuiva, convinsi pana la capat ca noi si numai noi suntem cei care au dreptate. Mai mult, incercam sa ne si impunem punctul de vedere, chiar daca este gresit, si sa ne demonstram dreptatea cu orice pret, continuand o cearta pana partenerul epuizat cedeaza, dandu-ne impresia ca am castigat.
Solutia: Nu e atat de important sa ai dreptate intr-o discutie cat sa porti in definitiv acea discutie. Important insa este sa fim capabili si sa incercam sa vedem si dincolo de propriul nostru punct de vedere, sa acceptam argumentele care ni se aduc, mai ales cand acestea sunt cat se poate de logice si suficiente, si astfel sa ne oferim noua insine sansa de a invata si partenerului sansa de a purta o discutie civilizata.
Scris de CaesarIstoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›