Sfaturi juridice

Noutatile aduse de Noul Cod al Muncii. Afla care iti sunt drepturile.

Din perspectiva Guvernului, noul Cod al Muncii ar prezenta numeroase beneficii atat pentru angajator, cat si pentru salariati. De cealalta parte, cei vizati nu sunt tocmai multumiti de noile schimbari.

Concret, prevederile noului Cod al Muncii sunt:

– contractul individual de munca pe durata determinata va putea fi incheiat pe o perioada de maxim 36 luni, fata de 24 luni, cum era anterior;

– durata legala de munca va fi de maxim 48 de ore, inclusiv orele suplimentare;

– majorarea perioadei in care se compenseaza orele suplimentare;

– performanta va fi unul dintre criteriile dupa care vor fi evaluati angajatii;

– sporul pentru munca de noapte va fi mai mare;

– munca la negru va fi mai aspru sanctionata;

– perioadele de proba vor creste pana la 120 de zile;

– se vor mentine contractele colective de munca.

Contractul individual de munca pe durata determinata se prelungeste pana la maxim 36 de luni. Dupa aceasta perioada, contractul se poate prelungi doar cu acordul partilor.

In ce priveste durata de munca, aceasta ramane la 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, cu posibilitatea de prelungire pana la maxim 48 de ore pe saptamana. Ca o exceptie insa, perioada va putea fi prelungita doar daca media orelor de munca (calculata pe o perioada de 4 luni) nu va depasi 48 de ore pe saptamana.

Vor fi insa respectate aceste dispozitii? Poate ca da, insa cu conditia ca salariatii sa depuna un mai mare efort pentru a termina in timp record volumul mare de munca, in ales ca performanta va deveni oficial unul dintre criteriile de evaluare ale angajatilor. Este deja cunoscut faptul ca pentru orele suplimentare efectuate, salariatii pot fie sa isi ia zile libere platite, fie li se va plati un spor la salariu, in functie de prevederile stipulate in contractul de munca.

Noul Cod al Muncii aduce o modificare in ce priveste perioada de compensare a muncii suplimentare, in sensul ca aceasta se majoreaza de la 30 de zile la 60 de zile calendaristice.

O noutate pentru legislatia muncii din Romania o reprezinta insa art. 119, alin. 3 din noul Cod al Muncii care prevede ca angajatorul, in perioada de reducere a activitatii, va putea sa acorde in avans zile libere platite, in contul orelor suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Cresc, de asemenea, perioadele de proba. O persoana va putea incheia un contract individual de munca cu o perioada de proba de 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de maxim 120 de zile pentru o functie de conducere. In cazul persoanelor cu handicap, perioada de proba va fi de maxim 30 de zile calendaristice. S-a considerat ca perioada de proba prevazuta in prezent de Codul Muncii, respectiv 30 de zile pentru functiile de executie si 90 de zile pentru cele de conducere ar fi prea scurta. Angajatorii nu reuseau sa evalueze intr-un timp atat de scurt aptitudinile salariatilor si preferau sa renunte la acestia in perioada de proba pentru a evita ulterior procedurile de concediere pentru motive de necorespundere profesionala.

Av. Coltuc Marius

Scris de admin

Comments are closed.

Sfaturi juridice

Drepturile femeilor în noul Cod Civil

Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Ghid practic pentru divort

Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Indemnizatia de întretinere dupa divort

În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Actiune în stabilirea filiatiei fata de tata (paternitatii)

Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Legislatie divort si divortul prin acord

Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Procedura de divort international

Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …

Citeste mai departe ›

Love, romance and relationship quotes for your soul

  • 'Love is an attempt to change a piece of a dream world into reality.'
    ~ Theodor Reik
  • 'True love cannot be found where it truly does not exist,
    Nor can it be hidden where it truly does.'
    ~ Anonymous
  • 'Soul meets soul on lover's lips.'
    ~ Percy Bysshe Shelly

Cautare in articole

Cele mai recente articole

relatie fericita

Metode simple de a păstra scânteia aprinsă

Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …

Citeste mai departe ›
probleme comunicare

Relație cu probleme? Semnale de alarmă de urmărit

Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …

Citeste mai departe ›
relatii toxice

Metode prin care te poți pierde pe tine însuți în relație

E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …

Citeste mai departe ›

Din dragoste - Caricaturi

  Sursa: www.caricaturisai.ro


Mesaje de dragoste

  • De-a lungul timpului, am construit o colectie impresionanta de mesaje de dragoste. Te invitam sa adaugi si tu mesajul tau de dragoste favorit.
  • Vrei mai multe mesaje de iubire? Citeste colectia de mesaje de iubire.

Parteneri