Sfaturi juridice
Starea de concubinaj se caracterizeaza prin urmatoarele:
– uniune de viata in comun;
– apartenta exterioara a unui menaj;
– libertatea juridica de a se casatori.
In ceea ce priveste concubinajul, este exclusa aplicarea prin analogie a dispozitiilor din codul familiei privitoare la relatiile dintre soti.
Efectele concubinajului:
Starea de concubinaj da nastere la o serie de efecte.
Regimul juridic al comunitatii de bunuri, aplicat sotilor, nu se extinde si asupra bunurilor concubinilor. Nu se aplica prezumtia legala de bunuri comune bunurilor dobandite de concubini in perioada concubinajului.
Concubinii pot dobandi bunuri asupra carora sa aiba fiecare un drept de propietate pe cote-parti, in raport cu contributia fiecaruia la dobandirea lor. Contributia concubinilor este o chestiune de fapt, lasata la aprecierea instantelor judecatoresti, pe baza probatorului administrat.
Regimul juridic al constructiilor ridicate de concubini difera daca acestia au ridicat o constructie pe terenul proprietatea celuilalt, fara consimtamantul proprietarului terenului, constructia devine proprietatea concubinului proprietar al terenului, constructorul concubin avand dreptul la o creanta egala cu valoarea contributiei sale.
Daca starea de fapt se transforma intr-o actiune juridica, bunurile concubinilor vor avea regimuri juridice diferite:
– bunuri dobandite separat – bunuri proprii fiecaruia ;
– bunuri dobandite impreuna – bunuri asupra carora au o cota-parte potrivit regulilor care guverneaza proprietatea pe cote-parţi;
– bunuri dobandite dupa incheierea casatoriei – sunt supuse regimului proprietatii devalmase.
Actele juridice menite a determina pe una dintre partile contractante sa inceapa sau sa mentina o relatie de concubinaj sunt lovite de nulitate absoluta pentru cauza imorala si ilicita. Donatia intre concubini, cu cauza imorala, devine valabila cu incheierea casatoriei.
Raspunderea civila delictuala – concubina are de suferit un prejudiciu in urma decesului sustinatorului, daca relatia de concubinaj are caracter de stabilitate.
In privinta copiilor rezultati din relatii de concubinaj, nu opereaza prezumtia legala de paternitate. Convietuirea in fapt a mamei cu pretinsul tata sau prestarea unei intretineri produce efecte asupra cursului prescriptiei extinctive: dreptul la actiune in stabilirea paternitatii copilului incepe sa curga de la incetarea conventiei sau prestarii intretinerii.
Av. Coltuc Marius
Scris de admin Sfaturi juridiceInfidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …
Citeste mai departe ›Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …
Citeste mai departe ›În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …
Citeste mai departe ›Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …
Citeste mai departe ›Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …
Citeste mai departe ›Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …
Citeste mai departe ›
Un comentariu la Cum este mai bine: casatorie sau concubinaj?
Buna ziua! Am o intrebare la dl Avocat. Am stat in concubinaj timp de 7 ani. In acest timp concubinul a avut afaceri, pe care il ajutam. A cumparat terenuri, a avut constructii … mie imi interzicea sa lucrez in alta parte. Am avut niste afaceri la care am renuntat ca sa fiu tot timpul cu el … Dupa 7 ani de zile, ne-am despartit, nu ne mai intelegeam, mintea, numai certuri in casa. Privind legii concubinajuluiȘ am vre-un drept la ceva??? Cand am inceput sa locuim impreuna eu aveam varsta de 23 ani, el 52. Am stat impreuna in apartamente inchiriate de mine. Am vre-un drept la ceva??? Va multumesc. Astept un raspuns.