Casatorie
Principala trasatura care ne separa de barbati este capacitatea de a aduce pe lume copii. Asta ar fi, dupa unii, marea menire a femeii, lucrul care o face sa isi rascumpere nesabuinta pacatului originar.
Intrebarea care imi vine in cap in mod automat este ce se intampla daca o femeie nu isi doreste copii? I se anuleaza statutul de femeie pentru ca nu aduce pe lume o viata? E mai putin femeie daca nu are copii? Si, totodata, e anormal pentru o femeie sa nu isi doreasca sa nasca?
De ce nu vrei copii?
Multe din cele care afima ca nu isi doresc sa aiba copii isi justifica alegerea prin faptul ca le-ar pune in pericol cariera. De cand am evoluat de la statutul de mame la cel de fii orice vrei sa fii, gustul succesului profesional este, pentru unele dintre noi, mai dulce decat gustul destul de infricosator al maternitatii. Daca tot au fost femei care au luptat pentru ca noi, cele de astazi, sa putem fi lideri in domeniile in care lucram, de ce sa punem asta in pericol prin aducere unui copil pe lume? Asta cere mult timp, multa dedicare, multe sacrificii. O carierista nu isi permite sa piarda din orele ei pretioase, ingrijindu-se de altceva decat job-ul ei.
Societatea ne-a fortat, prin evolutia ei, sa imbratisam aceasta schimbare. Este benefica, e un progres, in esenta. Dar oricat de multumitoare ar fi munca pe care o depunem, nu se poate sa nu ne intrebam, la un moment dat: ce simte o mama cand isi tine in brate copilul?
Imagineaza-ti viata fara copii
Incearca sa te imaginezi peste 5, 10, 20 sau 50 de ani, cu pensie mare si casa pe care o visezi, dar fara un om caruia sa simti ca ii poti darui tot ce ai fara sa te stranga inima! Daca nu te deranjeaza perspectiva de a nu avea copii si nepoti atunci cand munca nu va mai fi principala ta preocupare, inseamna ca nu esti facuta pentru maternitate, deci e perfect normal sa renunti la acest privilegiu feminin.
Responsabilitatea de a fi mama e mare. Nu e ca si cum ai creste un caine sau o pisica. Un copil trebuie ingrijit, educat, trebuie sa te asiguri de atatea lucruri in viata lui, incat parca nu e atat de ciudat ca nu iti vine sa il aduci pe lume.
E normal sa te temi, dar nu e normal sa lasi teama sa te ghideze prea mult. Daca motivul pentru care nu vrei copii este faptul ca iti deformezi corpul in timpul sarcinii, dai dovada de o mare superficialitate. Mai ales ca sunt atatea metode eficiente de a reveni la forma pe care ti-o doresti la timp destul de scurt dupa sarcina.
Daca nu iti doresti un copil, faptul de a nu-l aduce pe lume nu dovedeste egoism, asa cum ar crede unii dintre noi. Din contra, de ce ai da nastere unui nou-nascut pe care sa nu il cresti asa cum ar face o mama buna?
Incearca-ti abilitatile de mama
Nu trebuie sa pierzi totusi din vedere ca instinctul matern este latent in noi. Se poate sa nu iti dai seama ca poti sa fii o mama buna, decat in momentul in care iti tii copilul in brate, sau il vezi pentru prima oara. Multe mame reunosc ca nu s-au simtit pregatite pentru incercarea de a aduce un copil pe lume, dar ca lucrurile au parut sa vina de la sine, odata ce au intrat in contact cu el.
Daca vrei sa testezi felul in care te descurci, incearca sa petreci timp cu un copil, pentru a-ti da seama daca teama ta e fondata sau nu. Poate ca ai un talent natural cand vine vorba de ingrijit si iubit copiii si nu iti dai seama de asta, pentru ca nu ai avut ocazia sa iti vezi instinctele in practica.
Analizeaza atat trairile pe care le ai in preajma copiilor, cat si comportamentul tau in fata lor. Nu uita si de felul in care reactioneaza ei in prezenta ta! A petrece timp cu un copil care nu e al tau poate fi un bun indicator al capacitatii tale de a fi o mama buna.
Scris de RalucaCăsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›