Relatii
Atunci cand iubesti, iti doresti ocupi un loc important in viata celui pentru care simti astfel. Ti se pare normal sa fii singura tinta a afectiunii partenerului, asa cum ti se pare normal ca tu sa iti canalizezi toate sentimentele spre el. Acest instinct al posesiunii pe care ni-l da iubirea duce adeseori la gelozie.
Doza normala
Intr-o relatie, gelozia e un sentiment cu doua taisuri. Ai nevoie de el pentru a fi sigura ca partenerul tau te iubeste, dar il respingi atunci cand esti constant confruntata cu ea. Unii sustin ca o oarecare doza de gelozie e normala si necesara totodata intr-o relatie. In cazul asta, care sunt limitele intre care acest sentiment nu iese din sfera normalului?
Gelozia, intr-o doza moderata, e necesara in viata de cuplu. Imagineaza-ti un scenariu in care un barbat iti face avansuri in mod deschis, de fata cu partenerul tau, fara ca el sa ia niciun fel de atitudine. Nu ti-ai dori sa fii macar un pic pusa la punct de partenerul tau?
Sa zicem ca are foarte multa incredere in tine. Daca e asa, risti sa patesti ca acei copii care au parte de prea multa libertate si apuca pe cai gresite, tocmai pentru ca nimeni nu le impune limite.
Pe de alta parte, daca iubitul tau nu e gelos poate insemna ca nu prea e interesat de ce faci tu sau ca nu vede relatia voastra ca pe una exclusivista. E normal sa nu fie gelos cand ati stabilit de comun acord ca aveti o relatie deschisa, dar nu pare la fel de normal sa stea cu mainile in san atunci cand aveti o relatie stabila.
Doza letala
Cu toate acestea, cand partenerul iti cere sa iti rezumi intregul univers la persoana lui, cand iti interzice sa ai o relatie de orice fel cu o persoana de sex opus, cand te acuza ca l-ai inselat doar pentru ca ai aruncat o privire trecatoare, gelozia trece de limitele normalitatii. Oricat de mult te-ar iubi, nimeni nu apartine nimanui. Orice persoana are nevoie de viata sociala si cand cel de langa tine iti cere sa renunti la ea de dragul lui, trebuie sa iti pui intrebari legate de normalitatea relatiei voastre.
Greseala care se face in mod constant este asocierea geloziei cu lipsa de incredere. Poti sa ai incredere in partener, dar nu poti omite faptul ca e liber sa faca alegeri. Prin gelozie, partenerul tau isi manifesta dorinta ca tu sa nu iei in considerare alte optiuni, constient fiind ca poti dispune de ele oricand.
Scris de Raluca RelatiiIstoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›
Un comentariu la Gelozia – un rau necesar (I)
Pingback: Gelozia - uneori, sursa e in noi insine (II) | DinDragoste.ro