Casatorie
Obisnuiti sa va certati in ceea ce priveste urmatoarea destinatie pentru vacanta? La ce restaurant veti merge sa luati masa? Cine a lasat tubul de pasta de dinti deschis? Sau, poate ceva mai important, precum felul in care ii pedepsiti pe cei mici? Indiferent de problema, sunt modalitati „bune” de a rezolva o disputa si modalitati „rele”. Despre cele bune vom discuta cu aceasta ocazie.
Primul pas in rezolvarea oricarui conflict in relatie este angajamentul pe care trebuie sa vi-l asumati amandoi de a renunta la a mai tipa unul la altul indiferent de natura problemei. E nevoie de comunicare dar aceasta e imposibila daca nu incercati sa discutati pe un ton normal si cu respect fata de partener. Prin urmare, va trebui ca amandoi sa fiti de acord sa va respectati opiniile personale. Pasul al doilea presupune identificarea problemei si impartasirea sentimentelor. Orice te-ar deranja, trebuie sa fii capabila sa ii comunici acest lucru si partenerului daca iti doresti ca problema sa fie rezolvata. Odata ce ati reusit sa treceti de acesti doi pasi, pentru a putea merge mai departe, va trebui sa respectati si principiile de mai jos:
1: Nu pastrati niciodata scorul victoriilor si al pierderilor atunci cand negociati o problema.
Din pacate, aceasta este una dintre cele mai mari greseli pe care cuplurile le fac fara sa isi dea seama. Desi putini recunosc, majoritatea oamenilor tin minte cu exactitate de cate ori au fost nevoiti sa faca compromisuri si de cate ori au fost nevoiti sa cedeze. Le contorizeaza ca batalii pierdute, asteptandu-si randul pentru propriile victorii. Iar daca iti auzi partenerul acuzandu-te ca mereu iti face pe plac sau ca intotdeauna actionati doar asa cum vrei tu, fii sigura ca acel contor metaforic e pornit. Problema care apare aici? Atunci cand incercati sa faceti egalitate din acest punct de vedere, tocmai aceasta batalie va prelua prim planul, problema pe care o aveti ramanand in plan secund. De cele mai multe ori nu se va rezolva nimic.
Prin urmare, amandoi trebuie sa intelegeti ca a face un compromis nu e un semn de slabiciune. Recunoscand o greseala sau o opinie gresita e dovada de maturitate, nicidecum de neputiinta. Iar problemele din casnicie nu se rezolva prin dispute de genul celor pe care le purtati cu colegii de joaca in clasa a patra.
2: Limbajul pe care il folosesti intr-o disputa poate determina felul in care va fi rezolvata problema.
Chiar daca ai dreptate, nu iti vei putea impune punctul de vedere daca nu stii sa comunici eficient. Nu te va ajuta cu nimic daca il obligi pe partenerul de viata sa preia o atitudine defensiva, acuzandu-l de fel si fel de lucruri, tipand la el sau insultandu-l. Cand e atacat direct, orice om se va apara. Iar in astfel de cazuri, la fel ca si in situatia despre care am discutat mai sus, problema de fond va prelua planul secund, prim planul fiind rezervat disputei verbale de dintre atacator si aparator. Fereste-te prin urmare de insulte, de cuvinte precum „intotdeauna” sau „niciodata”, de ultimatumuri si atacuri directe.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›