Casatorie
1. „Ale tale”, „ale mele” si „ale noastre” – E important sa aveti obiceiuri, vise si hobby-uri comune, lucruri pe care sa le impartasiti si care sa va apropie unul de altul. Altmiteri, casnicia ar fi cat se poate de plictisitoare si rutinata si nu are rezista mai mult decat maximum cativa ani. La fel de important este insa sa va pastrati si individualitatile si sa nu renuntati la lucrurile care va plac si nu sunt impartasite. Ele va vor ajuta sa evoluati din punct de vedere personal. Respectati-va diferentele pentru ca la fel ca si similitudinile, va vor ajuta sa faceti casnicia mai solida.
2. Timpul petrecut impreuna – Sigur, avem o multime de lucruri de facut zilnic, lucruri care ne ocupa mare parte din timpul de care dispunem. Asta nu inseamna insa ca viata de cuplu trebuie neglijata. Oricat de multe sarcini ati avea, trebuie sa va asigurati ca planificati suficient timp pe care sa il petreceti impreuna, discutand sau ocupandu-va de orice va face placere. La fel de important este sa iesiti impreuna la cate o cina romantica pe saptamana sau in weekend-uri, in excursii de una sau doua zile.
3. Aveti grija de voi – Dedicati-va in fiecare zi cateva minute pentru a va aranja, nu doar in serile in care iesiti in oras. Nu va neglijati aspectul exterior dar nici sanatatea trupului. Incercati sa faceti tot posibilul pentru a va scuti unul pe celalalt de povara unei boli cronice. E si asta o dovada de iubire si nu va trece neobservata.
4. Comunicare si dialog – Sunt multe relatii care esueaza din cauza neintelegerilor dintre cei doi soti. Daca va doriti ca mariajul vostru sa functioneze, va trebui sa munciti din plin in acest aspect al vietii in doi. Si daca nu stiti sa comunicati eficient si civilizat, va trebui sa invatati inainte de a fi prea tarziu.
5. Critica obiectiva – vor fi si momente in care unul din voi va gresi, prin vorba sau prin fapta. Nu va criticati cu duritate, faceti-o cu blandete si iubire. Critica-ti partenerul asa cum ti-ai dori la randul tau sa fii criticata.
6. Copiii – Da, odata cu primul copil, dinamica relatiei se va schimba. Nu trebuie insa sa lasati copiii sa va distruga casnicia. Nu renuntati complet la timpul petrecut in doi si incercati sa va puneti de acord in ceea ce priveste educatia. E importanta aici atat comunicarea cat si capacitatea si disponibilitatea de a face concesii si compromisuri.
7. Curtoazia – Cadourile, complimentele, gesturile romantice si atitudinea binevoitoare sunt si ele parte din viata de zi cu zi a unui cuplu casatorit. Parte importanta am putea spune, fara de care relatia nu ar rezista pe termen lung. Comportati-va unul cu celalalt asa cum o faceati la inceput, cand incercati sa va cuceriti inimile unul altuia.
8. Romanticul – Nu renuntati la gesturile si obiceiurile romantice nici macar atunci cand viata e grea si problemele va coplesesc.
9. Termenii intelegerii – Poate ca nu suna chiar atat de bine dar casnicia e un contract social pe care ambii parteneri trebuie sa il inteleaga din toate punctele de vedere. Fiecare trebuie sa fie sincer inca de la inceput si sa ii destainuie celuilalt toate nevoile, dorintele, pasiunile sale, astfel incat mai tarziu, sa nu se ajunga la neintelegeri. Nu lasati loc surprizelor, comunicati-va inainte de a face schimbul de inele care sunt termenii intelegerii pentru fiecare din voi.
10. Renegocierea contractului – Si daca tot am stabilit ca mariajul este similar unui contract, trebuie sa intelegem ca si el, ca oricare contract, trebuie revizuit si rediscutat din cand in cand. Gusturile se schimba, nevoile la fel, visele vechi fac loc altora noi, pe masura ce se implinesc.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›