Casatorie
O casnicie incepe de obicei nu doar cu voie buna ci si cu cateva juraminte pe care cei doi parteneri si le fac inainte de a-si pune verighetele pe degete. Unii isi spun juramintele in fata altarului in mod direct, altii aleg sa le comunice in mod repetat, discret, in fiecare zi in care sunt impreuna prin fel si fel de promisiuni si dedicatii. Pe masura ce trece timpul insa, circumstantele se vor schimba, la fel si viata de cuplu. Oamenii evolueaza impreuna sau separat in functie de propriile lor alegeri, de felul in care comunica, de timpul pe care il aloca activitatilor de cuplu si asa mai departe. Sunt o multime de factori interni si externi care influenteaza buna intelegere dintre soti si calitatea vietii in doi. Dintre acestia, vom discuta astazi despre munca si compromisuri.
1. Munca
Sub auspiciile crizei financiare care pare sa nu se mai incheie, multe companii au disponibilizat o mare parte din angajati, silindu-i pe cei care au ramas sa se descurce pe principiul „fa tot ce poti, cu cat mai putine resurse”. Si de aici pana la epuizare nu mai e decat un pas. Mai mult, companiile care nu au resimtit din plin impactul crizei au imbratisat si ele aceste principii si de aceea, angajatilor le e din ce in ce mai greu sa isi planifice timpul liber, sa se detaseze de munca pe care o fac si sa se ingrijeasca si de viata personala. Sa nu uitam ca avansul tehnologic ne-a legat practic de locurile de munca, telefoanele inteligente, internetul si explozia tehnologica din comunicatii facandu-ne practic disponibili pentru sefi si clienti la orice ora din zi sau din noapte. Nu e de mirare ca relatiile au de suferit si ca timpul petrecut in familie e din ce in ce mai redus. Pericolul rutinei creste de la o zi la alta si de aceea e foarte imortant sa ne gasim timp liber si pentru ceea ce conteaza cu adevarat: familia. Partenerul de viata. Nu e usor dar in acelasi timp trebuie sa nu uitam ca desi situatia financiara e importanta, familia trebuie sa fie mai presus.
2. Compromisurile
Una e sa faci compromisuri si sa fii dispusa sa le faci cu zambetul pe buze de dragul relatiei tale si alta e sa le faci la nesfarsit, mai ales atunci cand ele implica activitati care nu iti aduc niciun fel de satisfactie personala. Sa luam ca exemplu jocurile video. Sa prespunem ca sotului tau ii place sa se joace pe computer sau pe consola. Te invita de fiecare data sa i te alaturi. Ceea ce la inceput pare o modalitate perfecta de a petrece timp placut alaturi de el, se poate transforma pe parcurs intr-un calvar, mai ales in cazul in care nu iti place deloc ceea ce faci. Dar cum sa il refuzi? Poti face asa ceva? Nu e normal sa faci compromisuri cand esti intr-o relatie? Ei bine, pe cat e de normal sa le faci, pe atat e de normal sa nu le faci de fiecare data si in orice context. Exemplul cu jocurile video nu trebuie inteles ca atare, el poate fi extins si la alte activitati din viata de zi cu zi. Ce ramane de facut? Evident, va trebui sa gasesti echilibrul. Sa stii cand si de ce e bine sa cedezi dar in acelasi timp sa stii si cand sa spui nu. Altmiteri resentimentele se vor acumula cauzand in timp o ruptura pe care cu greu o veti mai repara.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›