Casatorie
Cu totii ne dorim o viata linistita, fericita, o viata care chiar daca este presarata pe ici-colo cu neintelegeri si certuri minore, sa ne aduca satisfactie. O viata de care sa ne amintim cu placere la batranete, atunci cand o povestim nepotilor. Majoritatea dintre noi ne dorim ca aceasta viata sa fie impartasita cu o persoana iubita, partenerul sau partenera cu care ne casatorim si alaturi de care ne imaginam ca vom trai toate bucuriile. Cu toate acestea, de multe ori planurile din perioada logodnei, juramintele din ziua casatoriei si visele pe care le impartasim cu partenerii nostri de viata au de suferit. Esecurile sentimentale le punem in carca oricui, uitand ca noi si numai noi suntem cei care ne putem face viata mai buna, cei care daca ar misca un deget din cand in cand, ar putea urni si muntii din loc. Ne complacem in rutina, ne oboseste gandul de a actiona, uitam de lucrurile care conteaza si in final, ne deplangem soarta amara care ne-a lasat singuri si lipsiti de iubire intr-o lume cruda si rece.
Ei bine, am inceput poetic dar vom continua cat se poate de concret. Pentru ca a actiona in folosul casniciei tale nu inseamna doar munca multa ci si capacitatea de a observa greselile, de a invata din ele si de a nu le mai repeta. Iar dintre aceste greseli pe care le poti face, multe dintre ele sunt de evitat, cu mari castiguri de natura personala si sentimentala. Iata in cele ce urmeaza cateva astfel de greseli de care ar trebui sa te feresti daca iti doresti o casnicie fericita si armonioasa:
1. Impartirea sarcinilor casnice in mod egal. Cei mai multi oameni isi inchipuie ca astfel isi vor rezolva toate problemele de aceasta natura inca inainte de a aparea. Tintind insa spre egalitatea perfecta, vei tine mereu scorul, numarand si calculand zilnic tot ceea ce face fiecare si mai ales ceea ce nu face. E o presiune constanta pe ambii parteneri, o presiune care produce la inceput stres si apoi resentimente. Sa nu mai vorbim de certurile permanente care apar atunci cand unul dintre parteneri nu isi indeplineste sarcinile zilnice. Solutia? Faceti totul impreuna, si impartiti sarcinile in functie de fiecare situatie in parte si de timpul personal al fiecaruia dintre voi.
2. Sa tratati fiecare cearta sau neintelegere ca si cum ar fi sfarsitul relatiei. Sau al lumii. Atentie insa, relatiile evolueaza in cicluri. Uneori viata in doi e usoara, alteori e presarata de neintelegeri. Asta nu inseamna insa ca totul s-a incheiat in momentul in care nu va puteti pune de acord in privinta unei probleme. E normal sa se intample acest lucru, la fel cum e normal si sa comunicati atunci cand trebuie sa rezolvati ceva. Si cearta e o forma de comunicare.
3. Sa discutati o problema toata noaptea, pentru ca va inchipuiti ca nu e bine sa va culcati certati. O idee foarte proasta de altfel, idee care nu va va ajuta sa rezolvati problema ci doar sa o agravati. Seara, cand sunteti obositi, o cearta poate degenera. Dimineata pe de alta parte, va veti trezi odihniti, cu mintea limpede, nu la fel de porniti precum erati seara. Calmul diminetii va va ajuta sa rezolvati problema mai usor si mai civilizat.
4. Sa incerci sa ii citesti gandurile partenerului sau sa te astepti ca el sa o faca. E un lucru cat se poate de clar si totusi multi cadem in capcana asteptarilor nerealiste. Te astepti ca partenerul sa stie cand ai nevoie de o imbratisare, de o discutie sau de o plimbare. Stii ca nu iti poate citi gandurile si totusi… Ei bine, inainte de a-l acuza de nepasare, gandeste-te bine la ce iti doresti. Apoi, invata sa si comunici acest lucru. Vei descoperi o noua lume, cea a intelegerii si a dorintelor implinite. Fara comunicare insa, vei trai in lumea resentimentelor.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›