Relatii
O relatie de lunga durata poate fi rezumata la cateva etape principale prin care majoritatea cuplurilor trec, fara exceptie. Sigur, unii nu reusesc sa treaca de primele trei, patru sau cinci stagii si de aceea relatiile lor se incheie inainte de a deveni cu adevarat serioase. Din nefericire, majoritatea cuplurilor ajung sa se desparta din cauza factorului cel mai important intr-o relatie, si anume comunicarea. Pentru ca fara comunicare, nu avem nicio sansa in a mentine o viata de cuplu sanatoasa si fericita pentru ambii parteneri. De aceea, se ajunge la despartire, care poate fi mai mult sau mai putin dureroasa, in functie de o multime de factori pe care nu ii vom discuta cu aceasta ocazie. Toti ceilalti, cei care reusesc sa isi pastreze echilibrul, trec prin toate stadiile pe care le vom elabora mai jos.
Iata in continuare si cele mai importante stadii ale unei relatii care poate dura o viata:
1. Luna de miere
Nu, nu ne referim aici la perioada care urmeaza casatoriei ci la perioada de inceput, cea in care ambii parteneri sunt dominati de hormoni, cand totul e privit prin prisma unui indragostit si absolut toate par roz si frumoase. E etapa in care nu avem nevoie decat de iubire, orice altceva pare lipsit de importanta si trece in plan secund. Inclusiv locul de munca, hobbyurile personale, individualitatea. In pat, totul e nou si interesant, oxitocina este hormonul care ne guverneaza si avem impresia ca putem muta muntii din loc dintr-o singura miscare de mana. Sigur, nu fiecare relatie incepe astfel. De multe ori, doar unul dintre cei doi se indragosteste, in vreme ce partenerul e mai distant, mai rece. Nu putem trata toate situatiile in cadrul unui singur articol si de aceea ne-am decis sa discutam cu aceasta ocazie doar de cazurile in care ambii parteneri simt acelasi lucru.
2. Trezirea la realitate
Perioada euforica de la inceput de relatie a incetat, ambii parteneri sunt acum cu picioarele pe pamant. Poate a trecut un an, poate doi sau chiar trei iar mare parte din lucrurile care pareau dragute si interesante in primele luni s-au transformat in obiceiuri plictisitoare sau chiar enervante. Fiecare dintre cei doi e capabil de a vedea si dincolo de perdeaua iubirii si de a-si privi partenerul/a obiectiv, de a-i observa si partile negative. Pe de alta parte, se instaleaza si rutina daca nu s-a si instalat deja, ceea ce poate fi pe de o parte un lucru bun, pe de alta parte un lucru rau, de la caz la caz. In aceasta etapa sunteti insa mai apropiati unul de celalalt, va cunoasteti familiile, discutati despre mutatul impreuna sau ati facut-o deja, visati la o viata impreuna. Oxitocina nu mai e hormonul dominant iar fluturasii din stomac au disparut. Ramane insa posibilitatea de a va cunoaste mai bine si de a pune bazele unei adevarate prietenii bazate pe incredere.
3. Urmatorul pas…
Sunteti deja impreuna de cativa ani buni, presiunea de a face urmatorul pas e din ce in ce mai mare. Realitatea unei relatii serioase si monogame va loveste direct in fata si aveti optiunea de a continua impreuna sau de a merge mai departe, fiecare pe propriul sau drum in cazul in care visele si asteptarile de viitor nu coincid. Persoanele apropiate din familie sunt din ce in ce mai implicate in viata voastra personala si de cuplu, lucru care poate crea confuzie, stres si in anumite situatii, teroare. Aceasta este si perioada in care va veti hotari care e urmatorul pas si, in cazul in care relatia a evoluat uniform si aveti parte de intelegere, incredere si iubire, acest pas va fi probabil casatoria.
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›