Relatii
O relatie de lunga durata poate fi rezumata la cateva stagii prin care majoritatea cuplurilor trec, fara exceptie. Sigur, unii nu reusesc sa treaca de primele trei, patru sau cinci astfel de etape si de aceea relatiile lor se incheie inainte de a deveni cu adevarat serioase. Din nefericire, majoritatea cuplurilor ajung sa se desparta din cauza factorului cel mai important intr-o relatie, si anume comunicarea. Am discutat intr-un alt articol despre primele etape ale unei relatii de lunga durata. Cu aceasta ocazie, vom continua lista, incepand cu casatoria si incheind cu varsta de aur, batranetea.
4. Logodna, casatoria
Un intreg an si am putea spune chiar o intreaga etapa a casniciei este dedicat planificarii nuntii, casatoriei legale sau/si religioase si lunii de miere. E o perioada presarata cu multe evenimente, multe dintre ele neplacute, evenimente care pot sa va apropie mai mult sau la fel de bine, sa va desparta odata si pentru totdeauna. In cazul in care te casatoresti cu persoana pe care o iubesti cu adevarat si alaturi de care iti imaginezi o viata intreaga impreuna, toate aceste probleme insa vor parea usor de suportat iar anticiparea marelui eveniment va fi cat se poate de placuta. Fluturasii din stomac isi fac aparitia din nou, mai zglobii decat oricand.
5. Primul copil
Trecerea de la o relatie de cuplu la o familie de trei sau chiar patru e cat se poate de grea. Multe cupluri se impotmolesc in primele luni ale acestei etape, la fe de multe insa reusesc sa meaga mai departe si sa isi asume rolurile de parinti. Aceasta e si perioada in care relatia va avea cel mai mult de suferit, in special in ceea ce priveste latura romantica dar si cea fizica, din dormitor. In cazul in care bazele relatiei nu sunt solide si cei doi parteneri nu au invatat inca sa comunice efcient, venirea pe lume a primului copil se poate dovedi de rau augur. Sigur, nu toate cuplurile vor copii, unii poate chiar nu pot dintr-un motiv sau altul. Asta nu inseamna insa ca relatia lor nu poate avea de suferit in aceasta etapa, mai ales in cazul in care deciziile nu sunt impartasite.
6. Probleme in dormitor
Intimitatea e o amintire distanta. Ati uitat ce inseamna placerea fizica, timpul este impartit intre copii, munca si somn. Atentia, la fel. Pierdeti incetul cu incetul contactul unul cu celalalt si acest lucru va poate dauna pe termen lung, mai ales in cazul in care nu comunicati si nu va impartasiti unul altuia frustrarile si nevoile. Pentru a putea trece de aceasta etapa cu succes, e nevoie sa munciti mai mult in folosul cuplului si sa incercati pe cat posibil sa petreceti timp de calitate si in doi, nu doar in sanul familiei.
7. Varsta mijlocie si crizele ei
E etapa in care unul sau ambii parteneri realizeaza ca timpul a trecut, la fel si tineretea. Incepe etapa varstei de mijloc care se poate transforma intr-o criza adevarata in cazul in care unul dintre parteneri nu s-a realizat din punct de vedere personal, profesional sau emotional. Ati ajuns la o varsta la care va dati seama ca sansele de a o mai lua de la capat sunt minime si ideea de a va fi pierdut tineretea si farmecul nu va da pace. Important nu este insa sa evitati aceasta perioada pentru ca e imposibil. Ceea ce conteaza in aceasta etapa este sa pastrati mereu liniile de comunicare deschise, o atitudine pozitiva catre sine si catre relatie si neaparat, sa incercati pe cat posibil sa iesiti din rutina zilnica.
8. Din nou singuri…
Copiii au crescut, s-au mutat de acasa, sunteti din nou singuri, aveti sansa de a va redescoperi dupa ani si ani de munca si prea putina relaxare. Aceasta etapa poate fi de bun augur pentru unele cupluri care simteau nevoia de a se regasi si de a-si retrai tineretea impreuna si de rau augur pentru cei care au avut numeroase probleme pe care le-au ignorat insa din varii motive. Lipsa de comunicare isi poate spune cuvantul si tot gunoiul maturat sub pres poate invada din nou viata de cuplu.
9. Varsta de aur
Daca ati ajuns pana aici, nu avem altceva de spus decat sa va felicitam si sa va uram la multi ani fericiti impreuna! Etapele cu probleme, stres si batai de cap au trecut, acum nu mai aveti altceva de facut decat sa va bucurati impreuna de ultimii ani din viata.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›