Relatii
Se presupune ca prietenii ne sunt mereu alaturi indiferent de circumstante, la bine si la greu. Poti sa ii fii de ajutor insa unei prietene care trece printr-un divort? O poti consola cu ceva sau ii poti face viata mai usoara? Ei bine, totul depinde de relatia pe care o aveti si de felul in care stii sa ii fii alaturi. Sunt multe greseli insa pe care le poti face fara voie, ori din dorinta de a face bine. Evita-le si totul va fi ok. Iata si cateva sfaturi in acest sens:
1. Nu lua partea nimanui. Fie ca esti prietena cu ea din copilarie sau ai cunoscut-o abia dupa ce s-a casatorit, nu ii lua partea. Si nu incerca nici sa ii sustii viitorul fost sot. Sigur, la inceput iti vei inchipui ca trebuie sa iti sustii prietena si ca nimic altceva nu conteaza. Atentie insa, tinandu-i isonul, o privezi de sansa – chiar daca mica- pe care o are de a se impaca cu sotul ei si in acelasi timp, o impedici sa isi asume responsabilitatea pentru partea sa de vina. Pentru ca nu-i asa, nicio casnicie nu se incheie ca urmare a greselilor unilaterale. E nevoie de doi oameni pentru o relatie, tot de doi e nevoie si pentru a o destrama. Concluzia? Fii neutra. Chiar daca ii esti alaturi, nu incerca sa iti spui punctul de vedere. Las-o pe ea sa vorbeasca si spune-i ca o intelegi.
2. Nu ii vorbi de rau sotul. Chiar daca iti inchipui ca asta ar vrea si prietena ta sa auda, nu e bine sa cazi in aceasta capcana. Nu o vei ajuta cu nimic vorbindu-i de rau sotul. In plus, daca cei doi se impaca, tu vei deveni automat oaia neagra, cea care a incercat sa ii desparta. Sarcina ta e cea de a asculta nu si de a-ti spune parerea.
3. Nu incerca sa ii oferi consultanta psihologica. Sigur, e normal si recomandat sa ii fii alaturi unei prietene care trece prin momente grele. Nu incarca insa sa ii fii si terapeutul de care are nevoie. Incurajeaz-o sa apeleze la un specialist daca simte nevoia dar nu prelua tu o sarcina la care sunt sanse mari sa nici nu te pricepi. Tu trebuie sa ii oferi sprijin nu consiliere.
4. Nu incuraja un razboi. Daca nu mai e nicio sansa de reconciliere si divortul e deja aproape pronuntat, nu incerca sa o convingi pe prietena ta ce si cat trebuie sa ceara de la sotul ei. Nici nu o incuraja sa porneasca un razboi material cu fostul ei sot doar pentru ca tu iti inchipui ca a primit prea putin. Nu e treaba ta si nici nu esti tu in masura sa apreciezi cu exactitate ce apartine prietenei si ce apartine fostului ei sot. E o problema pe care trebuie sa o rezolve ei intre ei.
5. Nu juca tu rolul avocatului. E foarte tentant sa incerci sa ii oferi prietenei tale sfaturi juridice, mai ales daca ai trecut si tu deja printr-un divort. Chiar daca ai studii de specialitate, pastreaza-ti sfaturile pentru tine. Nu poti fi obiectiva si de aceea sfaturile tale sunt inutile. Incurajeaz-o in schimb sa solicite parerea unui specialist si eventual sa isi angajeze un avocat.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›