Casatorie
Pentru a putea fi considerata fericita si sanatoasa, o casnicie are nevoie de multa munca si efort depus de ambii soti deopotriva. E nevoie de iubire, de comunicare, de capacitatea de a asculta si de a-ti spune parerea, de compromisuri si evident, de empatie. De ce altceva ar putea fi nevoie pentru ca viata in doi sa fie cu adevarat perfecta? Iata cateva sfaturi suplimentare care speram noi, te vor ajuta:
1. Increderea este ingredientul de baza al unei casnicii reusite. Increderea se construieste insa de-a lungul timpului si poate fi distrusa intr-o singura clipa de neatentie. Ea creste insa continuu in casniciile fericite si nu se diminueaza niciodata. O casnicie care tinde catre perfectiune nu conoaste infidelitatea, prefacatoria, lipsa de sinceritate si asa mai departe. Da, unii reusesc sa repare o cascnicie distrusa dar aceastea sunt cazuri rare si oricat de mult ne-ar placea sa credem, odata ce ne-am pierdut increderea, nu exista cale de intoarcere: lucrurile nu vor mai fi niciodata la fel ca si inainte.
2. E usor sa intelegi ce inseamna o casnicie reusita, mult mai greu sa o pui in practica. Viata de om casatorit nu este pentru cei cu inima slaba. Nu este pentru cei care sunt imaturi, egoisti, egocentristi, incapabili de a face compromisuri si sacrificii. Cu totii stim ce trebuie sa facem pentru a avea parte de o casnicie fericita si totusi, putini facem cu adevarat ceva pentru a ne asigura de acest lucru. Da, e nevoie de multa munca, delasarea fiind cel mai mare inamic al vietii de cuplu. Delasarea si rutina deopotriva.
3. Zambeste, nu plange. In casnicie, e intotdeauna mai bine sa razi decat sa plangi. Nimeni nu ti-a promis vreodata ca mariajul va fi perfect in fiecare zi si daca a facut-o, te-a mintit cu nerusinare. Toate cuplurile casatorite se confrunta si cu probleme si incertitudini, important este insa ca acestea sa fie contrabalansate de momente fericite petrecute impreuna. Prin urmare, pentru a fii sigura de fericirea ta, fa tot ce iti sta in putiinta pentru a gasi impreuna cu sotul tau motive de a rade impreuna, de a va simti bine cat mai des.
4. Exprima-ti sentimentele (prin cuvinte si gesturi). Cele mai de succes cupluri casatorite ne-au invatat unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le tinem minte in fiecare zi a vietii noastre: iubirea si in general toate sentimentele pozitive sunt oarecum inutile daca nu stim sa le exprimam, atat prin cuvinte cat si prin gesturi. Cei care au parte de relatii de succes stiu sa isi spuna de mai multe ori pe zi ca se iubesc dar stiu in acelasi timp sa isi si arate unul altuia acest lucru.
5. Invata sa oferi si sa primesti. Intr-o casnicie sanatoasa, fiecare dintre parteneri ofera si primeste in acelasi timp. Niciunul dintre soti nu este obsedat de ideea de a avea mereu dreptate sau de a contoriza fiecare sarcina pe care a facut-o in casa, banii pe care i-a castigat, cat si de ce a cheltuit si asa mai departe. In casniciile sanatoase exista un echilibru intre aceasta asa-zisa „balanta de venituri si cheltuieli”.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›