Relatii
Chiar daca de multe ori ajungem sa ne complacem in singuratate si chiar sa ne bucuram de timpul pe care il avem la dispozitie atunci cand nu suntem implicati intr-o relatie romantica, majoritatea dintre noi am descoperi ca e aproape imposibil sa traim fara prieteni, fara persoane alaturi de care sa ne simtim bine si care sa ne fie alaturi atunci cand dam de greu.
Prietenii nu sunt insa toti la fel, unii ne sunt dedicati trup si suflet in vreme ce altii apeleaza la noi doar atunci cand au nevoie de ceva. La fel procedem si noi, alegandu-ne companiile in functie de compatibilitate dar si de interese. S-a discutat pe aceasta tema inca din antichitate, dovada cea mai buna in acest sens fiind Etica Nicomahica, o carte de sfaturi si invataturi scrisa de filosoful grec Aristotel fiului sau. Multe dintre ele sunt actuale si in ziua de azi si tocmai de aceea, cartea sa ramane una de capatai atat pentru cei care studiaza gandirea antica cat si pentru cei interesati de etica si de relatiile interpersonale. Vom incerca cu aceasta ocazie sa discutam despre cele mai importante categorii de prietenii, asa cum ii vedea filosoful in vremea sa si asa cum in mare parte, sunt si astazi.
1) Prietenia de utilitate: poate fi descrisa sumar drept relatia dintre tine si o persoana care iti este folositoare in vreun fel sau altul. E tipul de prietenie pe care il poti lega de exemplu cu un coleg de scoala sau de la locul de munca care te poate ajuta sa intelegi mai bine o anumita materie sau sa iti faci munca mai usor; prietenia pe care o legi cu vecinii care iti hranesc pisicile atunci cand esti in concediu sau care te lasa sa parchezi masina pe terenul lor. De obicei, acest tip de relatii sunt si cele mai fragile, odata pierduta utilitatea unui prieten, pierzandu-se si relatia in sine, privata de singurul lucru care o facea sa functioneze.
2) Prietenia de placere: e acea relatie pe care o legi cu persoanele care iti plac, persoanele a caror companie te face sa te simti bine. Sunt acei prieteni alaturi de care iesi in oras, practici sporturi sau mergi in excursii, oameni care nu iti sunt neaparat apropiati dar care te fac sa te simti bine si sa uiti de problemele de zi cu zi. In unele cazuri, prietenii din prima categorie se pot integra si in aceasta, utilitatea in acest caz fiind data de placerea oferita de compania placuta a unor oameni compatibili dintr-un anumit punct de vedere cu tine.
3) Prietenia binelui: e relatia bazata pe respect si admiratie reciproce, prietenia adevarata care transcende utilitatea si placerea. Sigur, se poate ajunge aici de la o relatie de prietenie din categoriile descrise mai jos dar, odata ce relatia devine una a binelui ea nu mai poate fi pierduta din motive banale. La fel ca si in cazul prieteniilor de mai sus, si aceasta trebuie intretinuta. Cu toate acestea, munca depusa in folosul ei parte mai usoara pentru ca e naturala, nu da impresia unui efort sustinut. Un prieten sau o prioetena de acest gen iti va fi alaturi atat la bine cat si la greu, sustinandu-te in tot ceea ce faci, chiar daca nu e neaparat de acord cu actiunile tale.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›