Relatii
Iti vezi partenerul pentru ceea ce este el sau continui sa iti imaginezi cum ar trebui el sa fie, riscand sa pierzi contactul cu realitatea si sa iti distrugi relatia? Nimeni nu isi doreste sa fie singur o viata intreaga dar in acelasi timp, e cat se poate de greu sa pastrezi o relatie pe linia de plutire, mai ales daca nici nu vrei sa depui un minim de efort in acest sens. Cu totii avem asteptari insa daca vrei sa reusesti, trebuie sa ti le adaptezi la realitate. Sa iti dai seama ca nimeni nu e perfect, ca nu vei obtine niciodata absolut tot ceea ce iti doresti si asa mai departe. Cat priveste gandurile toxice care actioneaza ca o capcana realara care iti poate distruge orice relatie, indiferent de cat de mult va iubiti, iata cateva exemple concrete:
Capcana ideii de “totul sau nimic”: Ce inseamna acest lucru? Ei bine, gresesti atunci cand iti vezi partenerul ca fiind intotdeauna inclinat spre a face lucrurile in mod gresit ori atunci cand il acuzi ca nu face niciodata lucrurile asa cum trebuie. De ce e o greseala? Pentru ca in ciuda faptului ca nimeni nu e perfect, nimeni nu e nici absolut rau. In cazul in care nu ajungeti sub nicio forma la intelegere sau la un numitor comun, cel mai probabil nu sunteti potriviti unul pentru celalalt. Daca in schimb crezi ca el e potrivit pentru tine, trebuie sa inveti sa faci si compromisuri.
Concluziile catastrofale: Apar atunci cand unul dintre cei doi parteneri exagereaza in mod nejustificat actiuni negative intreprinse de celelalt partener, gandurile, emotiile sau cuvintele sale. De ce e gresit acest lucru? Pentru ca in cazul in care iti doresti armonia in cadrul relatiei, e nevoie de echilibru. Iar acest echilibru impune si o anumita obiectivitate in analiza lucrurilor pe care le face partenerul de viata.
Capcana lui “ar fi trebuit sa…”: Apare atunci cand unul dintre parteneri are pretentia ca celalalt sa faca lucrurile intocmai cum isi doreste el/ea, fara insa a-i si comunica ceea ce doreste sau felul in care doreste sa actioneze. Exemplu concret: “Ar fi trebuit sa stii cat de mult il displac pe acel om inainte de a-l aduce in casa mea”.
Atributele negative: Gresesti atunci cand ii acorzi partenerului doar atribute negative, omitand faptul ca acesta are si trasaturi pozitive, ca face si lucruri bune etc. Ajungem din nou la sfatul de la primul paragraf: nimeni nu e perfect. Fii constienta de acest lucru si incearca sa analizezi lucrurile in mod obiectiv.
Imaginatia mult prea dezvoltata: In acest caz, in loc sa ii acorzi partenerului prezumtia de nevinovatie in majoritatea din cazuri, il acuzi fara sa ai motive de fel si fel de lucruri care desi nu exista in realitate, le bazezi pe scenarii fanteziste pe care le-ai creat chiar tu, in mintea ta. Aceasta problema apare in special din gelozie si lipsa de incredere si se poate rasfrange asupra tuturor aspectelor vietii de zi cu zi.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›