Relatii
Majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca tot ceea ce li s-a intamplat in copilarie, influenteaza uneori dramatic viata de mai tarziu, de la maturitate, in mod special relatiile pe care le au sau dimpotriva, pe care nu le au. Sigur, evenimentele din copilarie ne influenteaza pentru ca ele fac parte din tot ceea ce sta la baza persoanelor care ajungem sa fim. Ele ne modeleaza si ne pregatesc intr-o forma sau alta pentru mai tarziu iar parintii sunt pionii principali in toata aceasta poveste. Problemele apar insa atunci cand in loc sa tinem cont de faptele concrete, ne lasam influentati sau convinsi de miturile care circula liber in societate, mituri care in cele mai multe randuri fac mai mult rau decat bine atunci cand sunt crezute fara a fi puse la indoiala. Vom discuta cu aceasta ocazie despre ceteva dintre cele mai credibile si mai des intalnite mituri despre copilarie, incercand sa aflam impreuna care este si adevarul din spatele lor.
1. Daca nu iti amintesti perioada de la inceputul vietii, inseamna ca s-a intamplat ceva rau.
Ei bine, primii cinci ani de viata au un impact puternic asupra restului vietii pentru ca in aceasta perioada se formeaza mare parte din personalitatea omului. Este si perioada in care se stabilesc principalele atasamente emotionale si in care luam contact cu familia, societatea si asa mai departe. Multi oameni nu isi amintesc mai nimic din primii ani de viata insa. Iar acesta nu e neaparat un semn rau, o dovada ca s-ar fi intamplat ceva care sa puna in alerta creierul suficient de mult pentru a ascunde in subconstient evenimentele respective. Cel mai bun indicator este format din sentimentele prezente si de felul in care ne ancoram in realitate si ne raportam la noi insine si la societate, nu faptul ca nu iti amintesti ce s-a intamplat intr-o oarecare perioada.
2. Daca nu ai amintiri negative, inseamna ca ai avut parte de o copilarie fericita.
Multe intamplari care fac parte din registrul negativ si care ne pot influenta comportamentul de mai tarziu sunt invizibile sau suficient de subtile pentru a fi trecute cu vederea. Prin urmare, putem avea parte de mult mai multe amintiri placute decat neplacute si cu toate acestea, sa fim afectati de cele negative din trecut. In plus, in cazul in care un copil sufera traume majore, acestea pot fi ascunse in subconstient.
3. Daca nu esti in stare sa pastrezi o relatie de lunga durata, e vina parintilor.
Chiar daca simtim ca parintii nostri ne-au afectat in mod negativ pe parcursul copilariei in special datorita felului in care si-au rezolvat problemele de cuplu, trebuie sa fim constienti de faptul ca aceste probleme nu au inceput cu ei ci ca in mare masura, ele urmeaza tipare incepute cu mai multe generatii in urma. In plus, vom intalni mereu oameni care au parte de relatii sanatoase chiar daca provin din familii destramate sau disfunctionale, asa cum vom intalni si persoane care sa nu fie in stare sa isi mentina relatiile pe o durata mai lunga de timp chiar daca au avut parte de familii fericite. Cheia succesului se afla la fiecare om in parte si consta in felul in care stie sa invete din greselile sale sau ale parintilor sai astfel incat sa se poata bucura de evolutie si nu de stagnare. Da, parintii isi influenteaza copiii dar nu in asemenea masura incat ei sa poata fi numiti ca fiind singurii vinovati.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›