Casatorie
Nimeni nu se gandeste la despartire sau la divort in primele luni, poate chiar primii cativa ani de relatie. Asta nu inseamna insa ca factorii determinanti care conduc in cele din urma la acest deznodamant nefericit nu pot fi remarcati inca de la inceput. De altfel, primele semne de acest gen apar imediat ce pasiunea initiala incepe sa se disipe, facand loc unei stari de calm in care apar si rutinele, obisnuinta, siguranta si increderea.
In functie de capacitatea de a le indetifica si suprima, vei reusi sa faci diferenta intre o relatie stabila si una cu probleme care in cele din urma se va destrama. Care sunt aceste comportamente daunatoare? Iata-le in cele ce urmeaza pe cele mai reprezentative dintre ele:
Sfidare, dispret. Aceste douacomportamente sunt in stransa legatura, deoarece sfidarea, dovedeste din capul locului o oarecare forma de dispret fata de partener, fata de ideile, visele sau pasiunile sale. In general, oamenii care se simt sfidati sau dispretuiti, se inchid in sine, refuza sa mai comunice din teama de a nu fi luati peste picior pentru gandurile lor si, in timp, resentimentele fac loc iubirii si a increderii. Sfidandu-ti partenerul, il indepartezi, ii refuzi comunicarea si in acelasi timp, construiesti un zid gros intre tine si el, zid care pana la urma va deveni impenetrabil. La polul opus se afla intelegerea, capacitatea de ascultare, interesul fata de tot ceea ce simte, gandeste si isi doreste el, deschiderea la nou si evident, compromisul, cea mai importanta arma pe care o ai la indemana atunci cand ai de-a face cu idei opuse.
Critica excesiva. Nimanui nu ii place sa fie criticat, fie ca are sau nu are dreptate. E o mare diferenta insa intre critica pozitiva, menita sa corecteze erori de comportament, actiune sau judecata, si critica excesiva, care pune la indoiala absolut totul. Nimeni nu poate rezista alaturi de un partener sau partenera care e mereu dominata de nemultumiri. Iar cand aceste critici devin publice, lucrurile se complica inmiit.
Starea defensiva permanenta. Intr-o relatie sanatoasa, fiecare dintre cei doi parteneri este capabil de a-si asuma responsabilitatea atunci cand se intampla ceva rau. Intr-o relatie instabila si fara viitor insa, unul sau poate chiar amandoi, va adopta imediat o atitudine defensiva, asumandu-si mai degraba rolul de victima, acuzandu-l pe celalalt ca il/o persecuta. E nevoie de maturitate intr-o casnicie, iar incapacitatea de a-ti asuma propriile decizii sau fapte nu e deloc o dovada a acestei maturitati ba chiar dimpotriva.
Refuzul de a comunica. Fiecare dintre noi avem zile mai bune si zile mai putin bune, zile in care ne simtim plini de energie si altele in care nici nu ne-am ridica din pat. Comunicarea trebuie insa sa faca parte dintr-o relatie, indiferent de starea in care ne aflam. Si mai ales atunci cand in discutie sunt teme importante sau cand de ce nu, s-a iscat o cearta dintr-un motiv sau altul. Refuzul de a-ti spune parerea, de a-ti dezvalui sentimentele sau de a-ti argumenta deciziile nu fac decat sa puna mai departe, caramida pe caramida, in zidul care va desparte.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›