Relatii
Spuneam in articolul precedent ca, pentru multi oameni, o cearta in cadrul cuplului inseamna ceva grav. Nu se va intampla insa de fiecare data cand vei avea de-a face cu o problema sa se iste o cearta si nici fiecare cearta nu va fi catastrofala. Certurile sunt ceva normal in viata de cuplu, cata vreme nu sunt nici prea frecvente nici prea aprinse. Daca stii cum sa porti o cearta cu maturitate, ea va poate ajuta sa rezolvati problemele de zi cu zi. Ce nu ar trebui sa faci insa niciodata inainte, in timpul sau dupa o cearta cu partenerul de viata? Iata cateva exemple:
Sa te reintorci iar si iar la aceeasi cearta/ problema
Odata ce ati ajuns la o concluzie, s-a incheiat. Nu mai ai de ce sa te reintorci iar si iar la aceeasi problema, reprosandu-i partenerului lucruri din trecut. Facand astfel, pierzi focusul problemei curente, ancorandu-te in trecut. Mai mult, partenerul se va frustra si el, cel mai probabil se va inchide in sine, vazand ca orice ar face, nimic nu i se iarta.
Sa cauti fel si fel de motive pentru a isca o cearta
Da, ai avut parte de o zi stresanta la locul de munca, nu te simti bine, esti deprimata si asa mai departe. Acestea nu sunt insa motive pentru a te certa cu partenerul, chiar daca el nu a trecut prin ceea ce ai trecut tu si poate ai parte si de putina invidie fata de el.
Sa gasesti fel si fel de motive de a evita conflictul
Ai o problema, te deranjeaza ceva la partener, a facut ceva gresit sau pur si simplu vrei sa ii atragi atentia pentru ceva? Nu evita momentul acesta, chiar daca nu te simti in apele tale si nici nu ai chef de conflicte. Nimeni nu are chef de conflicte, nu sunt ceva placut. Pe de alta parte, comunicarea e importanta. Iar acest proces presupune nu doar transmiterea unor emotii si ganduri pozitive ci si exprimarea trairilor negative. Ca sa stie si partenerul tau ce anume a facut gresit, trebuie sa i-o spui. Iar daca o faci tinand cont si de sentimentele sale, intr-un mod civilizat si cu respect, nu se va intampla nimic rau.
Sa te scuzi, ca nu ai vrut…
Fie ca ai vrut sa faci o greseala sau nu, faptul ca te scuzi in acest fel nu schimba lucrurile. Ceea ce s-a intamplat deja nu se va schimba. Asuma-ti responsabilitatea, ia-ti angajamentele de rigoare si mergi mai departe.
Sa iti concentrezi atentia pe cauze nu pe solutii
Un exemplu banal: a uitat sa cumpere scutece. In loc sa repeti in gand problema, la nesfarsit, cautand fel si fel de metode de a sari la gatul partenerului, incearca mai degraba sa cauti solutia la aceasta problema si abia apoi, sa il confrunti. Metoda functioneaza de minune, oricare ar fi greseala unuia dintre voi. Pentru ca odata ce aveti si solutia, problema e ca si rezolvata iar in loc de cearta veti purta pur si simplu o discutie.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›