Relatii
Comunicarea este pilonul de baza al unei relatii. In lipsa ei, cei doi parteneri risca sa se instraineze si sa nu isi mai poata rezolva problemele de zi cu zi ale cuplului care, in cazul in care se acumuleaza, pot duce la destramarea relatiei. Nu degeaba, comunicarea deficienta reprezinta si unul dintre cele mai serioase motive pentru care cuplurile aleg terapia de specialitate. Riscul de a pierde contactul cu realitatea este foarte mare atunci cand exista deficiente la acest nivel.
Cum se ajunge insa la o asemenea stare de fapte? Care sunt motivele pentru care comunicarea devine deficitara sau problematica? De ce nu functioneaza? Iata cateva idei pe aceasta tema care, speram noi, vor face raspunde la aceste intrebari:
Presupozitiile. Sa presupunem ca te afli intr-o discutie in contradictoriu cu partenerul. El vrea sa isi prezinte argumentele insa tu nu il asculti, presupunand din start ca stii ceea ce gandeste, ceea ce va spune, felul in care va actiona. Evident, e un mod de abordare gresit pentru ca iti este imposibil sa ii citesti gandurile. Presupozitiile si concluziile pripite nu fac decat sa inabuse din start procesul de comunicare. A doua sau a treia oara cand va avea un punct de vedere diferit ori ceva de comunicat, partenerul va alege calea tacerii.
Pregatirea argumentelor. E normal ca atunci cand ai o neintelegere sau o discutie in contradictoriu, sa iti prezinti argumentele personale. Asteapta insa, si lasa-l si pe partener sa isi expuna punctul sau de vedere. Nu il intrerupe si nici nu te gandi la altceva in timp ce el vorbeste cu tine. Multi gresesc, nefiind atenti la ceea ce are de spus celalalt ci, folosind acest timp pentru a-si pregati argumentele lor personale. Surpriza insa, daca nu esti atenta la ceea ce ti se spune, argumentele tale devin superflue. Si asta pentru ca risti sa pierzi din vedere mesajul partenerului.
Filtrarea informatiilor. Se intampla de multe ori ca partenerul sa iti spuna si lucruri pe care nu vrei sa le auzi. Gresesti atunci cand filtrezi aceste informatii, eliminandu-le complet din discutie doar pentru ca tie ti se par irelevante, imposibil de acceptat sau urate. Mesajul trebuie insa receptionat complet, si nu doar in parte pentru a putea fi inteles si mai apoi, discutat daca e cazul.
Neatentia. E foarte usor sa cedezi tentatiei de a te gandi la alte lucruri sau probleme atunci cand partenerul are ceva de spus. Nu e insa si raspunsul pe care el il asteapta de la tine. Comunicarea va avea de suferit. Fii atenta prin urmare la ceea ce auzi si chiar daca nu esti de acord cu ceea ce spune partenerul, acorda-i toata atentia ta. Dupa ce a terminat, daca ai argumente impotriva celor spuse de el, ai suficient timp la dispozitie pentru a ti le expune. Pana atunci insa, asculta-l!
Judecati si prejudecati. Nu judeca inainte de a avea toate datele problemei aflate in discutie si nici nu apela la prejudecati atunci cand iti sustii punctul de vedere. Comunicarea eficienta se bazeaza pe argumente si pe un dialog concret.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›