Casatorie
In cazul in care ai o relatie matura, de lunga durata, sau esti casatorita de ceva vreme, stii cu siguranta cat de importanta este comunicarea in viata de cuplu dar si cat de greu este uneori sa initiezi teme de discutie sensibile sau sa spui adevaruri care stii ca vor provoca rani.
Comunicarea este importanta pentru ca va ajuta sa va tineti la curent unul pe celalalt cu tot ce se intampla in viata fiecaruia dar in acelasi timp si pentru ca va ajuta sa va rezolvati problemele care apar in viata de zi cu zi. Si asta pentru ca procesul de comunicare nu este doar despre lucrurile bune ci si despre cele mai putin bune.
Pe cat de importanta este aceasta comunicare, pe atat de greu este uneori sa purtam conversatiile sensibile. Mai mult, sunt o multime de greseli pe care le poti face si care pe termen lung sau mediu, pot dauna relatiei intr-o masura destul de mare. Care sunt aceste greseli? Iata cateva exemple concrete:
Esti mereu pregatita de o confruntare
Evita acest gen de atitudine atunci cand initiezi sau esti invitata sa participi la o discutie pe o tema sensibila. Mentalitatea combativa te va impiedica sa gandesti lucrurile la rece si te va determina sa iti vezi sotul ca pe un adversar nu ca pe un partener.
Il invinovatesti doar pe el
Nu e usor sa iti asumi responsabilitatea unei greseli insa o relatie de lunga durata nu va rezista in cazul in care nu dai dovada de maturitate. Iar responsabilitatea este prima dovada in acest sens.
Vorbesti urat cu partenerul
Sigur, uneori tinem cu dintii de opiniile proprii insa nu avem si argumente pentru a le sustine. In aceste cazuri, tentatia de a degenera conversatia intr-un conflict este foarte mare. Nu mai esti un copil insa ci o persoana matura care trebuie sa isi asume propriile idei dar in acelasi timp sa si accepte argumentele celuilalt. Nici injuriile nu sunt solutia optima dar nici discutia pe un ton urat, lipsit de respect.
Iti alegi gresit momentul
Poate ca tu esti pregatita pentru o discutie serioasa cu partenerul, ba chiar poate simti ca iti vine sa izbucnesti. Conteaza insa si momentul in care o faci. Spre exemplu, seara, imediat dupa ce el se intoarce acasa epuizat si obosit de la locul de munca, nu e un moment potrivit pentru o discutie serioasa care sa nu degenereze. Mai mult, conteaza si felul in care i te adresezi. Gresesti daca pornesti din start cu o atitudine combativa, mai ales daca o faci si in momentul nepotrivit.
Discuti teme sensibile sau intime in fata altor persoane
Putini sunt cei carora le place sa isi spele rufele in public. Sau sa fie trasi la raspundere, acuzati sau umiliti de fata cu alte persoane. O asemenea strategie nu iti poate aduce nimic bun, in special in relatia cu partenerul de viata. Dupa cum am spus mai sus, e important momentul in care alegi sa discuti cu el, sa ii reprosezi ceva sau sa incerci sa obtii ceva de la el.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›