Casatorie
Divortul a devenit in ultimele decenii o constanta in economia sociala a lumii in care traim. Cu precadere in tarile dezvoltate, divortul s-a banalizat deja, tinand cont de faptul ca mai bine de jumatate din cupluri isi incheie socotelile la tribunal. Problema s-a accentuat insa odata cu avansul tehnologic si eliberarea sexuala. De ce se intampla acest lucru? Care sunt cauzele principale care duc la destramarea unei casncii?
Ei bine, am discutat in neumrate randuri despre fel si fel de cauze ale esecului intr-o relatie. De aceasta data, vom incerca sa le discutam pe doua dintre cele mai surprinzatoare dintre ele, cele care desi exista, putini le discuta sau le constientizeaza.
Tehnologia moderna
Probabil ca ai observat deja ca, oriunde te-ai afla, mare parte din oameni sunt mai mereu cu ochii pironiti pe ecranul telefonului mobil, al tabletei sau al laptopului. Se intampla acest lucru atat la locul de munca cat si in cadru social, pe strada, in localuri si acasa. Incetul cu incetul, am devenit dependenti de tehnologie, de informatii, de distractia imediata pe care ne-o pot oferi retelele sociale si accesul nelimitat la internet.
Oarecum, tehnologia ne izoleaza. Ne deschide noi si noi orizonturi, ne permite accesul nelimitat la orice fel de informatii si la comunicarea cu alti oameni din toate colturile lumii insa ne tine in acelasi timp prizonieri in virtual, neatenti la tot ceea ce se intampla cu adevarat in jurul nostru. Ne neglijam unii pe altii, nu ne auzim, nu ne ascultam, nu mai comunicam direct. Intr-o relatie, efectele sunt imediate. In timp, rutina negativa creata de dependenta de tehnologie ne va indeparta unul de celalalt si ne va transforma in straini care impart acelasi acoperis.
Solutia: Tine cont de faptul ca timpul petrecut in doi e important intr-o relatie. Planifica in fiecare zi cel putin o ora in care sa lasati deoparte telefoanele sau tabletele, timp in care sa discutati despre fel si fel de lucruri, sa incercati sa rezolvati problemele de zi cu zi si in acelasi timp sa va reconectati.
Teama de conflicte
E nevoie de comunicare pentru a putea mentine o relatie pe linia de plutire. Comunicarea insa nu presupune doar declaratiile de iubire si complimentele inerente in cadrul unei relatii ci si discutarea problemelor, a nemultumirilor, a neajunsurilor, a tuturor lucrurilor pe care le percepem ca fiind negative, atat in relatie directa cu viata de cuplu cat si in relatie cu tot ceea ce se intampla in afara acesteia.
Multi oameni insa se tem de conflicte. Si de aceea, refuza sa discute problemele sau nemultumirile personale, din teama de a nu rani sau de a nu isca o cearta. O relatie sanatoasa insa presupune doi parteneri maturi, care in ciuda unor nemultumiri imediate, stiu sa isi discute problemele, sa isi accepte diferentele si sa munceasaca impreuna pentru a-si imbunatati viata de zi cu zi.
Solutia: Nu vei face niciodata curatenie cu adevarat maturand gunoiul sub covor. Daca vrei cu adevarat sa ai parte de o relatie sanatoasa si lipsita de conflicte majore, trebuie sa fii dispusa sa comunici direct, eficient si sincer cu partenerul. Oricare ar fi subiectul ales, oricare ar fi nemultumirea ta, toate problemele trebuie rezolvate.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›