Relatii
Oamenii cu un nivel de inteligenta emotionala ridicat, se descurca mai bine in relatiile cu cei din jur iar in ceea ce priveste relatiile romantice, sunt considerati a fi parteneri ideali. Sunt cei cu care poti comunica, care chiar daca nu te inteleg pe de-a-ntregul macar incearca sa o faca, cei care pun pret pe comunicare, buna intelegere si respect. Care sunt insa semnalele de alarma pe care le poti lua in considerare pentru a evalua lipsa acestei inteligente emotionale? Iata cateva exemple:
Nu isi poate controla emotiile. Omenii care au un nivel de inteligenta emotionala ridicat, stiu sa isi controleze aceste emotii si nu se lasa purtati de ele de fiecare data cand au o problema sau se afla in dificultate. Din aceasta cauza, pot comunica mai usor in momentele mai dificile.
Nu stie ce anume simti tu. Uneori, intr-o relatie de lunga durata, e nevoie si de abilitatea de a citi mesajele non-verbale ale partenerului, in special aunci cand acestea transmit anumite stari emotionale. Viata de cuplu poate avea de suferit insa in cazul in care unul dintre cei doi este incapabil de a citi aceste semnale.
Nu isi stie pastra prietenii. Un indiciu care merita luat in seama cu privire la inteligenta emotionala, poate fi si cel legat de relatiile de prietenie pe care le are partenerul tau. Oamenii maturi, inteligenti emotional, sunt capabili de a-si pastra pe linia de plutire relatiile de prietenie, ba chiar se pot lauda cu cel putin cativa prieteni de nadejde care sa le fie alaturi la nevoie.
E mereu inexpresiv. E important sa poti intui sau citi din gesturi sentimentele celuilalt dar la fel de important este intr-o relatie, sa stii sa iti exprimi la randul tau trairile si emotiile. Altmiteri, partenerul de viata va intampina dificultati in a intelege ceea ce se intampla in sufletul tau.
Nu face fata problemelor. E absolut normal ca intr-o relatie, din cand in cand sa apara si neintelegeri, certuri minore si asa mai departe. Persoanele care nu au inteligenta emotionala, nu fac fata acestor probleme si nici nu stiu cum sa raspunda emotiilor negative transmise de parteneri. Fie se inchid, fie amplifica problema initiala.
Nu poate fi cu adevarat empatic. Pentru empatie si simpatie, e nevoie de o recunoastere a starilor emotionale a celui din fata ta, de a le intelege si de a le putea evalua din punctul tau de vedere. E nevoie insa de inteligenta emotionala si pentru aceste lucruri. In lipsa ei, comunicarea poate avea de suferit.
In general, ia in deradere emotiile celorlalti. Oamenii care au parte de un nivel de inteligenta emotionala scazut, sunt uneori constienti de acest lucru si de aceea, incearca pe cat posibil sa minimalizeze importanta emotiilor si a sentimentelor celorlalti.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›