Casatorie
Nu există relație fără probleme. Asta nu înseamnă însă că toate relațiile sunt din start sortite eșecului. Ba chiar dimpotrivă, problemele ne ajută să ne apropiem mai mult unii de alții, atâta vreme cât muncim împreună pentru a le rezolva.
Se întâmplă însă în relații de lungă durată, în special relații de căsnicie, ca la un moment dat toate aceste probleme să își pună amprenta decisiv, ajungând la punctul în care descoperim că relația în sine este deja în pericol. Înainte de a fi prea târziu, sunt însă câteva decizii care te pot ajuta să salvezi o căsnicie. Iată câteva exemple:
Nu crea alte probleme noi
Să repari o căsnicie cu probleme poate fi uneori mai greu decât ai crede. O mulțime de sentimente negative te pot trage în jos însă dacă vrei cu adevărat să mergi mai departe, trebuie să sapi la rădăcina acestora și să te înarmezi cu multă răbdare și cu o atitudine pozitivă. Iar această atitudine începe de la tine și de la felul în care discuți cu partenerul, discuții care trebuie să fie constructive, fără reproșuri și remarci negative.
Fă un inventar personal și un inventar al relației
Înainte de a putea repara ceva, e bine să știi unde este problema, de la ce a pornit totul și care sunt lucrurile care v-au adus în situația de a avea nevoie de acest proces. Care sunt lucrurile care nu îți plac? CU ce anume ai greșit tu de-a lungul relației? Sunt oare tipare de comportament care dăunează relației? Care este rolul vostru în tot ce s-a întâmplat de-a lungul timpului și cu ce ați contribuit/sau nu la starea de fapte din prezent? Sunt câteva exemple de întrebări pe care ți le poți pune, întrebări la care va trebui să răspunzi sincer.
Dezvoltă noi competențe de comunicare
Comunicarea este cel mai important lucru într-o relație de lungă durată. E nevoie de comunicare sinceră, echilibrată, directă pentru ca lucrurile să meargă. Și, chiar dacă partenerul este primul om la care alergi atunci când ai o veste bună, el trebuie să fie și cel către care îți îndrepți atenția atunci când se întâmplă ceva rău, ori când ai vreo nemulțumire care în timp îți poate crea sentimente negative. Important este să discuți fiecare problemă în parte, să accepți dialogul deschis și să încercați împreună să găsiți soluții corecte la acestea. Iar, dacă simți că ai lacune din acest punct de vedere, să exersezi comunicarea până în momentul în care poți spune cu mâna pe inimă că, cel puțin din punctul tău de vedere, acest proces este unul constructiv.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›