Casatorie
Decizia de a divorta nu este o decizie pe care sa o iei la cald, in toiul unei certi, atunci cand partenerul a facut o greseala minora ori fara a analiza din toate punctelede vedere relatia pe care o ai cu el. E nevoie de o analiza serioasa inainte de a lua o asemenea decizie, analiza care ar trebui sa inceapa de la tine insuti si care mai apoi sa se extinda asupra relatiei pe de-a-ntregul. In acest sens, sunt cateva intrebari esentiale pe care poti sa ti le pui si care te vor ajuta sa analizezi mai bine situatia. Iata cateva exemple:
Care este rolul tau in problema?
Nu senumeste cuplu degeaba. E nevoie de doi oameni pentru a construi o relatie si, in cea mai mare parte din cazuri, e nevoie tot de doi oameni pentru a o distruge. Cu mici execptii, vina pentru esecul unei casnicii o poarta amandoi sotii, fiecare cu partea sa de contributie. Prin urmare, inainte de a pune capat relatiei, incearca sa iti faci o auto-analiza si sa iti asumi propriile greseli. Cine stie, poate in urma unei introspectii sincere, descoperi ca nu partenerul este singurul vinovat si ca, cu mici schimbari de ordin personal, din partea fiecaruia, casnicia poate fi salvata.
Am discutat despre problemele noastre?
Rareori problemele se vor rezolva de la sine, intr-o casnicie. Si rareori ti se va oferi ceea ce iti doresti atunci cand nu iti exprimi aceste dorinte si eviti procesul de comunicare. Prin urmare, iainte de a putea spune cu mana pe inima ca nu mai ai ce face si ca relatia dintre tine si partener a ajuns la final, trebuie sa iti vocalizezi ingrijorarile, sa discuti problemele de fond si sa incercati impreuna sa le rezolvati. Evident, daca acest proces nu se poate desfasura in conditii normale de dialog si implicare reciproca, concluzia este aceeasi. Merita insa sa incerci.
As renunta la acest gand daca partenerul s-ar schimba?
Da, toata lumea iti spune ca oamenii nu se schimba, ca ei raman aceeasi indiferent de ceea ce se intampla si ca ai mai multe sanse sa cari marea cu sita decat sa transformi un om peste noapte in cu totul alta persoana. Nu ne referim la astfel de schimbari care tin de personalitate ci de schimbari de atitudine, de un plus de maturitate si de schimbari in ceea ce priveste obiceiurile personale. Ce ai face in cazul in care partenerul si-ar corecta defectele care te-au dus cu gandul la divort? Si cel mai important lucru: crezi ca o poate face? Sau, a faut-o deja dar nu ai observat sau ai refuzat sa observi fiind convinsa ca nu mai aveti nicio sansa impreuna?
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›