Relatii
Sunt multe lucruri care pot dăuna unei relații dar puține dintre ele sunt la fel de dăunătoare precum problemele care apar la nivelul comunicării. Multe dintre acestea pot fi rezultatul propriilor tale decizii și erori, multe dintre ele corectabile, în măsura în care știi ce anume trebuie să schimbi și de ce. Care sunt cele mai comune astfel de greșeli de comunicare care pot răni partenerul? Iată patru exemple concrete:
„The silent treatment”, îl numesc anglofonii și este unul dintre cele mai nasoale lucruri, atunci când vine vorba de comunicare în relație și mai ales de rezolvarea problemelor care apar pe parcursul vieții în doi. Comunicare eficientă presupune un dialog. A-i întoarce spatele partenerului și a refuza să discuți cu el, mai ales atunci când a greșit, nu reprezintă sub nicio formă comunicare. Mai mult, îl va răni pe cel de lângă tine care, deși va știi că lucrurile nu sunt tocmai OK între voi doi, nu va știi care sunt motivele sau ce anume să facă pentru a se corecta.
Victimizarea, mai ales atunci când partenerul e cel supărat sau rănit, e o formă de manipulare emoțională din care nu ai altă ieșire decât pur și simplu să renunți la acest tip de comportament. Altminteri, mesajul pe care îl transmiți este că sentimentele sale nu contează, cel puțin nu în ceea ce te privește pe tine. E și aceasta o formă de manipulare care la fel ca și în exemplul de mai sus, rănește sentimentele celui din fața ta. Și, nici măcar nu trebuie să spui nimic, rolul de victimă îl poți juca bine-mersi doar din mimică.
Sau, nu comunici deloc cu el pe teme care contează cu adevărat, cum ar fi sentimentele tale, felul în care acțiunile sale te impactează în mod direct, lucrurile pe care le face ori lucrurile pe care ai dori să le schimbe în comportamentul său. Cum îl rănești? O faci pur și simplul prin refuzul tău de a comunica, motiv pentru care el va fi conștient în permanență de faptul că ceva s-a întâmplat, fără a cunoaște însă și motivele, fără a știi cum să acționeze, cum să reacționeze, ce să facă pentru a îmbunătăți situația. O situație fără ieșire care duce de asemenea la frustrări și în timp, chiar la resentimente.
Apare atunci când nu accepți un răspuns negativ, indiferent de cine are dreptate, când nu ești dispusă să asculți niciun argument și nici să accepți când tu ai greșit. Deși acest tip de comportament este opus celui în care refuzi să vorbești, este la fel de nociv pentru că discuțiile în contradictoriu se transformă în certuri în toată regula, în care nu faci altceva decât să îți impui propriile idei, cum altfel, decât ridicând tonul și încercând în permanență să îl reduci la tăcere pe cel de lângă tine.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›