Relatii
Cu toții pornim la drum într-o relație cu mari așteptări care uneori se pot transforma în mari dezamăgiri. Iar dezamăgirile cele mai mari nu sunt create de incompatibilitate ori de proasta comunicare care și ele pot distruge echilibrul ci de relațiile care se transformă în unele toxice, abuzive. Uneori, primim semne de la parteneri încă de la primele întâlniri, alteori descoperim treptat părțile ascunse ale personalităților lor. Nu vom discuta cu această ocazie despre prevenire însă ci despre câteva dintre cele mai importante lucruri pe care le cunoaștem despre aceste tipuri de relații.
Relațiile toxice găsesc teren fertil în nesiguranță
Da, nesiguranța este unul dintre cei mai mari dușmani ai echilibrului într-o relație. Nesiguranța însă te poate de asemenea împiedica să îți găsești partenerul potrivit, alegând mai mereu prost pentru tine, din teama de a nu fi respinsă.
Suntem de multe ori orbi la propria suferință
Oamenii care experimentează zilnic traume emoționale (poate chiar fizice) au de multe ori probleme în a identifica aceste traume și de a le asocia cu partenerul ori cu propriul comportament. Se întâmplă acest lucru fie ca urmare a unei lipse de încredere, fie ca urmare a temerilor provocate de o eventuală despărțire și de nevoia de a o lua de la capăt.
Lipsa de spațiu și de libertate personală poate otrăvi relația
O relație se construiește de obicei de comun acord, între două individualități și nicidecum din două jumătăți ale unui întreg așa cum ne place să ne alintăm atunci când ne gândim la persoana iubită. Lipsa de spațiu și libertate, dezinteresul față de preocupările personale și de individualitate, conduce de asemenea la un abuz care transformă relația într-una toxică.
Persoanele abuzive încearcă să joace în rolul victimei
De cele mai multe ori, persoanele abuzive vor crea narative prin care sub o formă sau alta, să îi convingă pe cei abuzați că lucrurile stau tocmai invers, că ei sunt de fapt victimele, persoanele neînțelese, tratate necorespunzător, comportamentul lor fiind doar un mecanism de apărare. Din această cauză, e greu de multe ori să îți dai seama ce se întâmplă cu adevărat în relație și felul în care aceasta a devenit toxică.
Cei care ies din relații toxice au nevoie de susținere și ajutor
O astfel de relație se lasă întotdeauna cu urmări pe plan emoțional. Persoanele care reușesc să iasă din cercul vicios al abuzurilor și al manipulărilor, o fac de multe ori după ce și-au pierdut încrederea de sine, încrederea în relații, respectul de sine etc. Prin urmare, vor avea mereu nevoie de prieteni și familie care să le fie alături și care să îi ajute să treacă mai repede peste tot ce s-a întâmplat, să uite.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›