Relatii
Pentru ca o relație să funcționeze pe termen lung, e nevoie de multă muncă și implicare din partea ambilor parteneri. Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru partener, pentru casă, pentru viața de zi cu zi și pentru relație însă în același timp, sunt și câteva lucruri pe care le poți face pentru tine însuți, cu același efect. Sunt mici schimbări care un minim de efort te vor ajuta pe termen scurt și lung deopotrivă. Codependența este una dintre problemele care pot fi rezolvate în acest fel iar cu această ocazie, vom discuta despre micile schimbări pe care le poți face pentru a scăpa de această problemă.
Caută tiparele nesănătoase ale relațiilor anterioare
În cazul în care ești o persoană codependentă, probabil că știi deja că această atitudine afectează relația și probabil știi că a fost una dintre problemele majore și ale relațiilor anterioare. Analizează-le din acest punct de vedere, analizează felul în care au răspuns cei care îți erau alături atunci, iar când răspunsurile lor au fost negative, ce anume le-a declanșat, raportat la codependență.
Învață să te detașezi prin iubire
Detașarea nu înseamnă nicidecum să încetezi să mai iubești pe cel de lângă tine ci dimpotrivă, este primul pas către a scăpa de codependență. Fă un pas înapoi, fă-i loc să respire, încurajează-l să se ocupe și cu activități personale în timpul liber, în special activități din cele care îi pot aduce bucurie sau care îl pot ajuta să se dezvolte personal. De altfel, doar atunci îi poți spune că îl iubești cu adevărat, atunci când te străduiești, încerci și în cele din urmă reușești să rupi lanțurile codependenței, oferindu-i libertatea de a fi el însuși.
Învață să crezi în tine și în plus-valoarea pe care o aduci în relație
De mule ori, codependența se manifesta atunci când unuia dintre parteneri îi lipsește cu desăvârșire încrederea și respectul de sine, motiv pentru care încearcă să se atașeze de celălalt în fiecare clipă, trăind mereu cu teama că oferind și cea mai mică libertate, va fi alungat/ă, părăsit/ă. Evident că nu e așa însă ca multe alte sentimente, și cel de codependență e cât se poate de irațional. Poți raționaliza problema săpând la rădăcină și eliminând izvorul acesteia. Care, evident, are legătură cu încrederea de sine.
Imaginează-te într-o relație în care amândoi aveți de câștigat
Ce înseamnă pentru tine o asemenea relație? De ce anume ai nevoie de la partener pentru a fi fericită? De ce anume are el nevoie de la tine pentru a fi fericit? Discutați pe această temă. Faceți-o sincer, fără teamă. Multe probleme pot fi rezolvate chiar atât de simplu, doar discutând, dezbătând, învățând și ascultând.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›