Relatii
Depresia este una dintre cele mai serioase probleme cu care se confruntă lumea modernă. Ea lovește indiferent de gradul de educație, de starea civilă sau socială. Îi lovește și pe cei care se află în relații stabile, echilibrate, dominate de iubire, pentru că depresia nu ține cont nici de aceste lucruri iar viața nu se rezumă niciodată doar la ele. Cum procedezi atunci când partenerul sau soțul tău acuză o stare de acest gen? Cum îl poți ajuta fără a-l arunca mai departe de tine și de lume? Iată câteva sugestii concrete:
Recunoaște problema dar nu încerca să o rezolvi
Cel mai rău lucru pe care îl poți face atunci când cineva apropiat ție este depresiv, este de a nu-l lua în serios, de a considera starea sa drept o „fiță” trecătoare, o metodă de a cerși atenția ta. Prin urmare, e important să recunoști faptul că acesta are o problemă și să îi arăți că ești alături de el. Depresia este însă o problemă personală și oricât ai încerca să vii cu soluții, nu vei reuși nimic mai mult decât să dai impresia unei pretinse superiorități, a unei atitudini de „știu eu mai bine”.
Acordă-i timpul și spațiul pe care îl cere
Așa cum spuneam, depresia nu poate fi rezolvată de ceilalți, cel care trece prin astfel de momente având nevoie de regăsire. Va avea nevoie și de timp și spațiu pentru a reflecta, pentru a-și reveni cu picioarele pe pământ. Îl poți ajuta oferindu-i aceste lucruri fără să insiști în a expedia problema. Simplul fapt că are alături o persoană care să îi fie alături și care să înțeleagă prin ce anume trece, îl va ajuta mai mult decât orice soluții i-ai oferi, provenite din experiența personală.
Oferă-i ajutorul tău dar nu forța acceptarea acestuia
Mulți oameni care suferă de stări de depresie alternează aceste stări cu momente în care dau impresia că nu e nimic în neregulă, că totul e ok. Asta nu înseamnă că așa stau lucrurile și nici că în cazul în care i-ai oferit sfaturi și sugestii, chiar dacă le-a aplicat, acestea au forțat reparații imediate. Da, e important să îi spui partenerului că îi ești alături și că îl susții și de asemenea că se poate baza pe tine dacă dorește să comunice deschis și să dezbată problemele pe care le crede el ca stând la baza stării sale negative. Nu forța însă propriile tale idei și, chiar dacă sugerezi ajutorul de specialitate, nu insista nici cu acest lucru. Fii alături de el și transformă sfaturile în sugestii. Ascultă-ți partenerul atunci când comunică cu tine și încearcă să nu pui presiune pentru a nu cauza mai mult stres, stresul fiind și unul dintre cei mai mari potențiatori ai depresiei.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›