Relatii
Am discutat în nenumărate rânduri despre importanța comunicării într-o relație, proces vital pentru sănătatea și echilibrul acesteia pe termen lung. E nevoie de un efort continuu pentru a susține acest proces și pentru a păstra armonia în cuplu, iar cu această ocazie vom discuta despre felul în care reușesc să o facă cuplurile de succes. Cum comunică ei?
Privește la jumătatea plină a paharului
Orice cuplu se confruntă și cu probleme, cu greutăți în viața de zi cu zi. Asta nu înseamnă însă că nu se întâmplă și lucruri bune, iar o parte importantă a procesului de comunicare presupune scoaterea în evidență a acestora. Un mesaj de mulțumire pentru ajutor, un compliment oferit atunci când e nevoie, câteva cuvinte de apreciere pentru partener, toate acestea trebuie să facă parte din arsenalul zilnic al comunicării în cuplu.
Ascultă în mod activ
E o mare diferență între a auzi și a asculta. Ascultarea face parte din procesul de comunicare și presupune atenție totală asupra a ceea ce are de spus celălalt. Ascultarea activă pe de altă parte, implică și un răspuns imediat atunci când este cerut acest lucru și susținerea unui dialog efectiv și eficient cu partenerul de viață.
Critică constructiv
Critica este foarte importantă de asemenea într-o relație însă la fel de important este și felul în care o facem. E nevoie să adresăm problemele, erorile, defectele, dar nu sub forma unor critici repetate ci prin intermediul unui dialog, oferind sau căutând soluții împreună, ținând cont întotdeauna și de aspectele pozitive ale relației și de tot ceea ce ne ține împreună.
Tăcerea uneori e de aur
Dincolo de nevoia de a dialoga cu partenerul, uneori, în procesul de comunicare, e nevoie și de câte un time-out. Și, e nevoie de o pauză mai ales atunci când te confrunți cu probleme mai serioase și spiritele se încing. Într-o stare de deranj emoțional puternic, e evident că nu vei avea posibilitatea de a discuta constructiv cu partenerul, mai ales dacă conflictul a apărut între tine și el. Și tăcerea poate face parte însă din procesul de comunicare, cele cinci minute, o oră sau o zi pe care ți le aloci pentru a-ți pune gândurile și emoțiile în ordine și pentru a te calma, fiind de aur în economia unei relații.
Discută despre tot ceea ce se întâmplă
Pentru ca relația să reziste în timp, e nevoie de timp de calitate petrecut împreună de cei doi parteneri, în fiecare zi sau, cel puțin, de câteva ori pe săptămână. E important însă ca în acest timp petrecut împreună să comunicați și altceva decât problemele de zi cu zi. E important să păstrați contactul unul cu celălalt. Discutați despre ce s-a întâmplat în ziua sau zilele care au trecut, despre ce ați făcut la locul de muncă, despre lucrurile pe care le-ați văzut, remarcat etc.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›