Relatii
Se știe foarte bine că nu toți oamenii sunt capabili să se deschidă, cel puțin nu în orice condiții ori de la început de relație. Unii sunt mai introvertiți, alții sunt crescuți de mici să își ignore trăirile sau să le țină sub pază, ca și cum ar fi ceva cât se poate de grav ca acestea să iasă la iveală. Alții, pe de altă parte, se tem să o facă ori le lipsește încrederea de care au nevoie. Cu un minim efort însă, poți face orice persoană să se deschidă, chiar dacă până acum nu a mai făcut-o față de nimeni. Cum? Iată câteva sugestii:
Fii de încredere
Nu toți oamenii au încredere by default. Unii au nevoie de timp pentru a se acomoda într-o relație și de aceea, poate vei avea și tu de muncit suplimentar la acest nivel. E o muncă însă care aduce imense satisfacții și implicit, echilibrul de care ai atât de mare nevoie într-o relație. Cucerește-i încrederea demonstrându-i de fiecare dată când ți se ivește ocazia că ești o persoană demnă de acest lucru.
Tratează-l ca pe un egal
Nu e un copil mic care are nevoie de ghidaj, nu e o persoană incapabilă să ia decizii pe cont propriu. E un om matur așa cum pretinzi și tu a fi iar pentru ca relația să funcționeze, trebuie să fiți pe picior de egalitate din toate punctele de vedere. Respectă-i deciziile, încurajează-i hobby-urile și pasiunile, laudă-i realizările și mulțumește-i pentru lucrurile care le face pentru tine. E și aceasta o metodă eficientă de a-i cuceri încrederea și de a-l face să se deschidă mai ușor.
Pune întrebările corecte
Atunci când vrei să afli răspunsurile corecte, trebuie să înveți și să pui întrebările care să le genereze imediat. Sunt întrebări care încep întotdeauna cu cuvinte precum „când”, „unde”, „de ce” sau „ce”. Asigură-te că îi pui întrebări la care nu va putea răspunde cu un simplu da sau nu.
Nu încerca să îl descoși
Poți extrage informații cu cleștele dar nu o vei putea face de fiecare dată. În schimb, încearcă să conversezi cu le pe un ton calm, blând, pornind de la banalități și urcând încet, încet, pe scara valorii conversației către lucruri mai serioase. Nu judeca însă ce auzi, fii un ascultător și nu un judecător.
Alege momentul oportun
Nu îl iscodi atunci când e obosit, stresat, supărat ori în toiul unei cerți. Discută pe teme mai serioase atunci când simți că amândoi sunteți într-o stare care să permită astfel de discuții.
Amintește-ți că nu e despre tine
Atunci când o persoană se deschide în fața ta, chiar dacă discuția ajunge inevitabil și la tine, la lucruri pe care le-ai făcut sau le-ai spus, amintește-ți că nu ești tu eroul principal al acestei situații. Important este ceea ce are partenerul de transmis, care sunt trăirile sale și așa mai departe. Ascultă cu atenție și cu empatie pentru că altminteri, îl vei trimite direct într-o stare defensivă din care cu greu va mai ieși pentru a discuta cu tine pe teme sensibile și personale.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›