Relatii
Am discutat în nenumărate rânduri despre relațiile toxice, concluzia unanim acceptată fiind cea că nimeni nu își dorește o asemenea relație, trebuie să te ferești pe cât posibil de un asemenea partener dar că, din păcate, e ușor să cazi în capcană și să te regăsești într-o relație toxică care evoluează treptat, fără să fi dat nimic de bănuit la început când toate păreau roz.
Din nefericire, pe lângă faptul că astfel de relații ne afectează psihic și uneori chiar fizic, atunci când e vorba de violență, acestea pot lăsa urme adânci din multe puncte de vedere, schimbând felul în care gândim și ne raportăm la lumea din jur. Iată câteva dintre aceste moduri în care relațiile toxice ne schimbă din punct de vedere al personalității și al atitudinii față de lume și de noi înșine:
Paranoia
Trăind zi de zi alături de o persoană abuzivă, toxică, ajungem treptat să ne închidem în noi înșine și să ne pierdem încrederea în oameni. E o cale foarte scurtă de la pierderea încrederii și până la paranoia, când această pierdere devine totală, caz în care ne poate fi extrem de greu să ne revenim pe linia de plutire.
Teama de intimitate/evitarea intimității
Încrederea este un element esențial într-o relație umană și absolut atunci când vine vorba de intimitate. E aproape imposibil să te comporți natural, să te deschizi, să îți arăți vulnerabilitățile unei persoane abuzive în care nu mai ai încredere deloc. Așa apare o teamă de intimitate, evitarea din ce în ce mai des a situațiilor intime și în timp, retragerea totală în spatele unui zid protectiv.
Îndoiala de sine
Relațiile toxice pregătesc terenul pentru îndoială încă de la început. Și, treptat, pe măsură ce îți pierzi încrederea în partener, îți pierzi și încrederea de sine, îndoindu-te de tot ce faci, gândești sau simți, în urma criticilor excesive venite din partea partenerului. În cele din urmă, te vei îndoi și de validitatea concluziei cu privire la elementele negative ale relației și implicit de validitatea deciziei de a-i pune capăt.
Atitudine puternic negativă
Majoritatea persoanelor care au fost expuși unor relații toxice de lungă durată au devenit pesimiști, abordând o atitudine apocaliptică asupra vieții și a sensului lor în viață, așteptându-se mereu, așa cum s-au obișnuit deja, la tot ce e mai rău. E o stare care duce la depresie puternică și mai ales teamă de viitor, o teamă care ne împiedică de multe ori să punem capăt acestui tip de relație, complăcându-ne mai departe în „răul pe care îl cunoaștem”.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›