Relatii
Cu toții greșim și o facem aproape zi de zi pentru că nu-i așa, nu suntem perfecți. Sunt însă greșeli pe care le poți evita și care, dacă le eviți îți vor face viața de cuplu mai ușoară, mai echilibrată și implicit mai fericită. Care sunt acestea? Iată câteva exemple concrete:
Alegi „dreptatea” în locul fericirii
Știi cum e atunci când doi oameni au păreri diferite într-o privință sau alta și cât de repede lucrurile pot degenera într-o ceartă atunci când cei doi oameni locuiesc împreună și împart același spațiu personal, zi de zi. Problemele apar nu din cauza acestor păreri diferite ori a diferențelor de opinie ci din cauza felului în care administrăm asemenea momente. Nevoia de a avea mereu dreptate este cel mai mare inamic al comunicării eficiente în aceste momente pentru că implicit, blochează dialogul. Echilibrul poate fi păstrat doar în cazul în care există înțelegere între cele două persoane iar schimbul de idei se desfășoară în mod matur, cu argumente.
Te aștepți ca „scuzele” să repare o greșeală imediat
Da, e bine să îți asumi o eroare și mai ales, să o faci direct și sincer, cerând scuze/iertare partenerului. Asta nu înseamnă că lucrurile se vor rezolva instantaneu ori că partenerul te va ierta doar pentru că tu ai spus că îți pare rău. Mai mult, dacă îi dai de înțeles că te aștepți la acest lucru, nu faci decât să îi spui că regretele tale nu au fost cu adevărat sincer, că ai făcut-o doar pentru a dezamorsa situația. Alocă-i partenerului timpul de care are nevoie pentru a ierta timp, care în funcție de eroare, poate fi mai scurt sau mai lung.
Te enervezi pe partener pentru ca e supărat pe tine
O atitudine pasiv-agresivă nu va rezolva niciodată nicio problemă. Niciuna copilărească, evident. În cazul în care partenerul e supărat pe tine, are cu siguranță motivele sale. Motive care nu vor dispărea de la sine doar pentru că ție nu îți place acest lucru. Sigur, s-a produs un dezechilibru, îți displace acest lucru, nu te simți bine câtă vreme atmosfera e încărcată. Nu e vina lui însă că simte ceea ce simte. În loc să te enervezi pe situație, încearcă să afli răspunsul la întrebarea fundamentală: „de ce?”. Discută cu el, află care sunt motivele supărării sale și încercați, împreună, prin dialog, să rezolvați acea problemă. E atât de simplu!
Preferi să te cerți în loc să spui ceea ce vrei
Mare parte dintre noi greșim, așteptându-ne ca partenerii, mai ales în relații de lungă durată, să știe exact de ce avem nevoie, să ne citească din priviri și să acționeze în consecință. Evident că nu se va întâmpla așa de fiecare dată. De altfel, de cele mai multe ori, nu. În cazul în care îți dorești ceva, indiferent ce ar fi acel lucru, comunică direct informația. E calea matură și corectă de a o face. Nu vei obține mereu răspunsul dorit însă partenerul va știi întotdeauna exact la ce să se aștepte, cum să acționeze, ce anume să îți ofere.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›