Poate ai auzit până acum discutându-se despre sapiosexualitate, despre persoane sapiosexuale, poate sunt persoane apropiate ție care s-au declarat ca făcând parte din acest grup oarecum nou apărut pe scena socială a lumii. Sau, poate că nu. Ori, poate că faci tu însuți parte din această categorie, fără să îți dai seama. Ce este sapiosexualitatea? Ei bine, cu această ocazie, vom încerca să o definim prin câteva idei care te vor ajuta să înțelegi mai bine acest fenomen.
Sapiosexualitatea este concepută diferit de la om la om
Spunem că suntem sapiosexuali atunci când suntem atrași de oameni care ne pot stimula intelectual. Ori, de oameni care sunt pe aceeași lungime de undă cu noi din punct de vedere intelectual-emoțional, care au același trecut, educație similară ori o cultură generală sau preocupări compatibile. Tocmai de aceea diferă foarte mult felul în care înțelegem acest fenomen și ne raportăm la el. Oamenii sunt diferiți, au nevoie de lucruri diferite, se raportează diferit la lume și la societate. Un expert în integrame poate fi absolutul intelectual pentru o persoană în vreme ce o alta va avea nevoie de cel puțin un doctor în literatură sau filozofie alături, pentru a se putea simți bine.
Sapiosexualitatea nu e o identitate de gen
Persoanele care se consideră sapiosexuale nu se identifică și sexual cu această idee. Prin urmare, sapiosexualitatea poate coexista cu identitatea de gen asumată, singura diferență fiind felul în care ne alegem partenerii aparținând sexului sau genului care ne atrage.
Sapiosexualitatea nu este o fiță trecătoare
Cei care își aleg partenerii în funcție de compatibilitatea intelectuală nu o fac niciodată pentru că au auzit că așa ar fi la modă ori pentru că și cei din jur o fac. Nicidecum. Sapiosexualii fac alegerile pe care le fac pentru că acest lucru stă scris în propria lor personalitate. Ori, ca urmare a unor experiențe neplăcute care odată analizate, i-au condus la concluzia că înainte de toate, pentru ca relația să funcționeze, e nevoie de mult mai mult decât de atracție fizică. Iar cei care ajung la această concluzie sunt de obicei cei care simt nevoia de comunicare la același nivel sau la un nivel mai ridicat care să îi stimuleze din punct de vedere intelectual.
Sapiosexualitatea nu e nicidecum despre numărul de cărți citite
Și asta pentru că așa cum am scris mai sus, oameni diferiți au nevoi diferite atunci când vor să fie stimulați intelectual. Contează mai degrabă felul în care gândim, modul nostru de a ne comporta și implicit, gradul de compatibilitate cu ceea ce potențialii parteneri au în portofoliu din acest punct de vedere.
Scris de CaesarIstoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›