Relatii
Am discutat în nenumărate rânduri despre relațiile toxice și despre felul în care acestea ne afectează din toate punctele de vedere. Am făcut-o însă de fiecare dată din perspectiva victimei, a celui care resimte din plin dezechilibrul creat de partener. Cu această ocazie, vom încerca să discutăm și din perspectivă opusă, subliniind câteva dintre cele mai ușor de evidențiat semnale de alarmă care îți pot indica faptul că tu ești cea care greșește. Care sunt acestea? Iată exemplele noastre:
Nu îi respecți intimitatea
Fiecare dintre noi are nevoie și de timp personal, de spațiu, de intimitate. Faptul că ai avut un partener care te-a înșelat sau dintr-un motiv sau altul ai ajuns să nu mai ai încredere în oameni, nu scuză acest tip de comportament. Nimeni nu se va simți bine alături de tine atunci când îi controlezi fiecare mișcare, simți mereu nevoia de a-i verifica telefonul, computerul, cu cine vorbește, de ce, unde s-a oprit în drum spre casă, de ce și așa mai departe. E un comportament toxic care dacă nu e corectat, va distruge relația.
Încerci să îl controlezi
Un alt tip de comportament care transformă relația imediat într-una toxică este cel în care încerci să îți controlezi partenerul și să îl manipulezi ca pe o păpușă, privându-l nu doar de propria sa personalitate ci și de libertatea de a fi și a acționa potrivit acesteia. Nevoia de control este o problemă extrem de serioasă într-o relație, una care nu va permite niciodată conviețuirea în echilibru și înțelegere pe termen lung.
Nu îi accepți sentimentele
Mai mult, trăiești cu ideea că știi mai bine ce simte, ce trebuie să simtă într-o anume situație, cum să reacționeze și cum să își rezolve o problemă personală. Și aici apare o problemă extrem de gravă. Oamenii au nevoie de parteneri, prieteni, apropiați care să îi asculte, să îi înțeleagă dar mai ales, care să îi susțină. Nu îl vei putea accepta și susține niciodată pe cel de lângă tine cu adevărat câtă vreme nu beneficiezi de empatia necesară pentru a-i înțelege trăirile și sentimentele, câtă vreme le desconsideri sau le clasezi ca fiind irelevante câtă vreme nu corespund cu imaginea pe care ți-ai făcut-o tu despre acestea.
Te interesează doar nevoile tale
În relații nu e loc de egoism. E nevoie de echilibru, de înțelegere, egalitate, comunicare sub formă de dialog coerent. O persoană căreia îi pasă doar de nevoile sale imediate și care nu e interesată de nevoile partenerului, de ce anume își dorește el, ce gândește sau simte el, e o persoană toxică care va transforma și relația într-una toxică.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›