Relatii
Am discutat în nenumărate rânduri despre ce anume înseamnă o relație toxică și cum să te ferești de partenerii abuzivi, manipulatori, cei dominați de nevoia constantă de a fi în control. Nu am discutat însă despre faptul că lucrurile se pot întâmpla și invers. Adică, să fii tu cea care face parte din categoria „partener toxic”, cea care sapă la fundația relației printr-un comportament care creează grave dezechilibre la nivelul vieții de cuplu. Care sunt principalele indicii care să te convingă că într-adevăr faci parte din această categorie? Iată câteva exemple:
Îl critici în permanență
Critica, atunci când e constructivă, e binevenită. NU însă și în cazul în care ea devine mai degrabă o constantă în viața de zi cu zi a cuplului. Iar atunci când pare că nimic nu te mulțumește la partener, nici el nu se va mai simți bine alături de tine, producându-se un dezechilibru major. În cel mai bun caz se va închide în sine dar asta e doar cel mai bun caz…
Încerci să-l izolezi de familie și/sau prieteni
Comportamentul abuziv poate începe cu o nevoie profundă și exacerbată de control. De a pune stăpânire complet pe partener, pe viața sa, pe tot ceea ce face, spune, gândește. Cu rădăcini în gelozie, această nevoie de control se manifestă la început prin încercarea de a-l izola de prieteni, de familie, de a-l ține mereu aproape, precum o pradă care trebuie urmărită în permanență cu ochii scrutători ai unui prădător.
Amenințări cu despărțirea
Conflictele sunt inerente într-o relație însă acestea trebuie rezolvate prin intermediul comunicării și cooperării. Ultimatumurile nu vor rezolva niciodată nimic ba mai mult, îl vor face pe cel care le primește să se închidă în sine și să refuze comunicare care în timp, va deveni doar o amintire din trecutul foarte îndepărtat. Unul dintre cele mai nocive astfel de ultimatumuri este amenințarea cu despărțirea, la egalitate poate doar cu amenințarea că îți vei face rău dacă partenerul acționează în vreun anume fel sau nu își schimbă vreo trăsătură de caracter care ție nu îți place.
Ții mereu scorul
Știi mereu cine cu cât și în ce măsură a contribuit la treburile casnice, la bugetul familiei, etc. Ții mereu minte și îi amintești partenerului fiecare greșeală pe care a făcut-o, fiecare cuvânt pe care l-a spus atunci când vă certați, fiecare lucru pe care l-a uitat și așa mai departe. Relația nu e o competiție, un concurs în care cel mai bun câștigă. E nevoie de un parteneriat, de compromisuri și de multă capacitate de ascultare și înțelegere.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›