Relatii
Comunicare. Da. Probabil cel mai important lucru dintr-o relație de lungă durată. Comunicare eficientă. Echilibrată. Directă. Sinceră. De felul în care comunici cu partenerul contează viitorul relației pe care o vei avea cu el, calitatea vieții de zi cu zi și gradul de mulțumire pe care îl vei resimți atât azi cât și în viitorul apropiat și îndepărtat. „Până ce moartea ne va despărți” e o frază superfluă câtă vreme nu există un proces de comunicare eficient în cadrul cuplului. Ce poți face pentru a aduce îmbunătățiri în acest aspect? Iată câteva trucuri simple și ușor de implementat:
Fii sinceră cu privire la nevoile și dorințele tale
Ce ți-ai dori mai mult de la partenerul tău? Să vorbească mai mult sau să te asculte mai mult? Ei bine, secretul este un echilibru total între cele două. Comunicarea eficientă presupune un dialog. Nu e suficient însă să discutați. E important să discutați atât despre lucrurile bune cât și despre cele mai puțin bune. Dar e absolut vital să îți comunici dorințele și nevoile. Partenerul nu te va putea mulțumi niciodată câtă vreme nu va ști ce anume îți dorești, ce te deranjează și ce apreciezi în relația cu el.
Acceptă și îmbrățișează diferențele
Nu vei găsi doi oameni identici oricât ai căuta. Nici măcar gemenii mono zigoți. Prin urmare, trebuie sa lucrezi din acest punct de vedere la felul în care privești lucrurile și te raportezi la partener și la relația cu el. Dacă îți dorești o relație fericită alături de el și un proces de comunicare eficient, e neapărat nevoie să înțelegi faptul că sunteți diferiți și că de multe ori, veți avea opinii sau nevoi diferite. Că nu vei putea niciodată să ai un partener care să fie de acord cu absolut orice spui, faci sau ceri.
Ascultă cu intenție
Ascultarea presupune răbdare. Și un proces îndelungat de învățare. Pentru că e nevoie să înveți cum să comunici eficient cu partenerul, să înveți cum comunică la rândul său și mai ales, cum să o faci și tu astfel încât să fiți – poate nu întotdeauna dar – mai mereu, pe aceeași lungime de undă.
A asculta cu intenție presupune a asculta activ, cu scopul de a înțelege și a rezolva problemele puse în discuție. Pentru că partenerul nu îți va comunica astfel de probleme doar pentru că nu are altceva mai bun de făcut. El se așteaptă de la tine să îl asculți, să îl înțelegi și, împreună, să găsiți apoi calea de mijloc.
Nu te aștepta să-ți citească gândurile
Mulți oameni își închipuie că într-o relație perfectă, cei doi parteneri își pot citi gândurile unul altuia, că se pot înțelege fără a deschide gura. În multe situații, poate fi așa. Nu însă atunci când apar probleme. Sau când e nevoie să îți exprimi unele dorințe care nu sunt satisfăcute.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›