Sfaturi juridice

Conditii incredintare minor in 2012

Incredintare minor

Definitie: Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit varsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.

La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.

Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti.

Tatii pot obtine incredintarea minorului daca demonstreaza in instanta ca este in interesul copilului, nu alte aspecte cum ar fi comportamentul mamei fata de tata.

Noul Cod Civil nu introduce notiunea de “custodie comuna”, ci pe cea de “autoritate parinteasca comuna”. Aceasta inseamna ca ambii parinti vor exercita in comun drepturile si indatoririle in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului.

Instanta va hotari contributia fiecarui parinte la cheltuielile de intretinere ale copilului

Pentru ca unui tata sa-i fie incredintat minorul, din probele administrate in dosar trebuie sa rezulte, fara dubiu, ca aceasta solutie este in interesul minorului. Prin probe se intelege: ancheta sociala, ancheta psihologica, martori si alte probe din care se reiasa comportamentul inadecvat al mamei in raport cu minorul si nu cu tatal copilului.

Efectele divortului cu privire la raporturile dintre parinti si copiii lor minori

Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti

– regula este aceea ca, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti (in limbaj obisnuit – „custodie comuna”).

– exceptia: cand exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti (parinte custodian). In aceasta situatie, celalalt parinte (parinte necustodian) pastreaza dreptul de a veghea asupra modului in care copilul este crescut și educat, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

– in mod cu totul si cu totul exceptional, instanta de tutela poate hotari plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie ori persoana sau intr-o institutie de ocrotire. Acestea exercita drepturile si indatoririle care revin parintilor cu privire la persoana copilului. In acest caz, instanta stabileste daca drepturile cu privire la bunurile copilului se exercita de catre parinti in comun sau de catre unul dintre ei.

Locuinta copilului dupa divort. Parintii se pot intelege asupra locuintei copilului dupa divort

Daca parintii nu se inteleg si decid contrar interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, ca locuinta copilului minor sa fie la parintele cu care locuieste in mod statornic (parinte rezident). Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.

In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili ca acesta sa locuiasca la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o institutie de ocrotire. Acestea supravegheaza copilul si indeplinesc tot ce este necesar pentru sanatatea, educatia si invatatura sa.

Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau a altor drepturi parintesti, locuinta minorului nu poate fi schimbata fara acordul ambilor parinti. In cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la aceste aspecte instanta va decide daca o schimbare a locuintei este oportuna sau nu.

Av. Coltuc Marius Vicentiu

Scris de Casa de avocatura Coltuc

5 comentarii la Conditii incredintare minor in 2012

  1. olariu cristian mai 22, 2012 at 1:59 am

    daca mama nu are nici un venit ,copii pot fi ìncredintati tatalui?

  2. ninel dobre septembrie 8, 2012 at 4:39 pm

    Si pe mine ma intereaseaza raspunsul la intrebarea ta..

  3. cristi octombrie 8, 2012 at 10:11 pm

    locuiesc cu sotia,printesa noastra de un an si jumatate si socrii mei in trei camere…..au 4 pisici pe care le iubesc la nebunie…in schimb ii este afectata sanatatea copilului meu….nu le pasa deloc …chiar sotiei mele nu ii pasa ca cele 4 pisici umbla prin casa si lasa par unde copilul meu se joaca…vreau sa divortez….am sansa sa-mi iau copilul din aceasta “jungla”?

  4. paun marian octombrie 22, 2012 at 9:58 pm

    copilul a fost incredintat mamei. aceasta a decedat.
    vor custodia copiilor si bunici si eu.
    cine are dreptul legal asupra copilului

  5. anonima noiembrie 19, 2012 at 4:28 pm

    daca mama nu are nici un venit tatal poate sa ia copilul??mentionez ca minorul are sub 2 ani

Sfaturi juridice

Drepturile femeilor în noul Cod Civil

Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Ghid practic pentru divort

Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Indemnizatia de întretinere dupa divort

În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Actiune în stabilirea filiatiei fata de tata (paternitatii)

Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Legislatie divort si divortul prin acord

Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Procedura de divort international

Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …

Citeste mai departe ›

Love, romance and relationship quotes for your soul

  • 'It is impossible to repent of love. The sin of love does not exist.'
    ~ Muriel Spark
  • 'Love is like war,
    Easy to begin but hard to end.'
    ~ Anonymous
  • 'The first duty of love is to listen.'
    ~ Paul Tillich

Cautare in articole

Cele mai recente articole

relatie fericita

Metode simple de a păstra scânteia aprinsă

Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …

Citeste mai departe ›
probleme comunicare

Relație cu probleme? Semnale de alarmă de urmărit

Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …

Citeste mai departe ›
relatii toxice

Metode prin care te poți pierde pe tine însuți în relație

E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …

Citeste mai departe ›

Din dragoste - Caricaturi

  Sursa: www.caricaturisai.ro


Mesaje de dragoste

  • De-a lungul timpului, am construit o colectie impresionanta de mesaje de dragoste. Te invitam sa adaugi si tu mesajul tau de dragoste favorit.
  • Vrei mai multe mesaje de iubire? Citeste colectia de mesaje de iubire.

Parteneri