Sfaturi juridice

Contractul de munca vs conventia civila in raport de noul cod civil

Ce este conventia civila

În practica, multi antreprenori prefera aceasta forma de angajare, abuzand de ea în unele ramuri de activitate, fara a explica angajatului ca nu are niciun drept (asigurari sociale, asigurari de sanatate, şomaj, concediu medical, concediu de odihna şi alte drepturi stipulate în contractele colective de munca la nivel de ramura sau la nivel de unitate, daca este cazul).

În mod special asociatiile de proprietari folosesc aceasta forma de angajare pentru întreg personalul, femeia de serviciu, administrator, preşedinte, cu toate ca în realitate femeia de serviciu practica un raport de munca în adevaratul sens al cuvantului, în mod permanent şi perpetuu, cel putin 4 ore pe zi, avantajele ei fiind zero.

Avantajat în aceasta ipostaza este numai beneficiarul de servicii, care realizeaza o economie cu costul muncii de aproximativ 30%.

Cand folosim conventia civila?

Sunt putine cazurile în care se poate folosi conventia civila, iar pentru a fi siguri de valabilitatea ei, va sfatuiesc sa verificati urmatoarele aspecte:

– prestatia sa fie delimitata în timp pentru o lucrare sau proiect;

– prestatia sa nu aiba un caracter continuu sau permanent;

– serviciul prestat sa nu faca parte din domeniul de activitate principal al firmei.

Exemplul cel mai concludent este al instalatorului: prestatia este delimitata pe o lucrare, nu are caracter continuu sau permanent şi nici nu face parte din domeniul principal de activitate al firmei.

Cum se taxeaza conventia civila?

Impozitul aferent conventiei civile este de 16%, cu retinere la sursa.

Prestatorul primeşte suma neta, urmand ca beneficiarul sa declare şi sa vireze impozitul. Beneficiarul trebuie sa-i întocmeasca prestatorului „Adeverinta privind venitul realizat“ pe anul precedent şi sa o elibereze pana la data de 28 februarie anul urmator. De asemenea, beneficiarul este obligat sa întocmeasca şi sa depuna la fisc declaratia 205 privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit.

De multa vreme un act normativ supus dezbaterii publice nu a mai starnit atat de multe polemici precum cele determinate de modificarile aduse Codului Muncii. Dupa intrarea în vigoare a Codului lucrurile s-au liniştit în aparenta, însa specialiştii, antreprenorii şi angajatii se confrunta cu reale probleme privind punerea acestuia în aplicare.

Lansarea Codului a fost realizata cu surle şi trambite, respectiv amenintari cu controale şi amenzi. Însa şi de data aceasta organele statului au uitat de prima lor îndatorire: cea de îndrumare, apoi de control şi în cele din urma de aplicare a masurilor coercitive.

Nu raspunde nimeni la întrebari privind criteriile de evaluare a salariatilor, modificarea actelor aditionale, modificarea conditiilor contractuale, a regulamentelor de ordine interioara, a fişelor de post, care e procedura pentru recuperarea de la ITM a carnetelor de munca, contractul colectiv de munca la nivel national mai produce sau nu efecte sau cand se vor putea declarara în Revisal modificarile salariale etc.

Av.COLTUC MARIUS VICENTIU

Scris de Casa de avocatura Coltuc

Comments are closed.

Sfaturi juridice

Drepturile femeilor în noul Cod Civil

Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Ghid practic pentru divort

Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Indemnizatia de întretinere dupa divort

În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Actiune în stabilirea filiatiei fata de tata (paternitatii)

Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Legislatie divort si divortul prin acord

Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Procedura de divort international

Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …

Citeste mai departe ›

Love, romance and relationship quotes for your soul

  • 'A successful marriage requires falling in love many times, always with the same person.'
    ~ Mignon McLaughlin
  • 'Love doesn't just sit there, like a stone; it has to be made, like bread, remade all the time, made new.'
    ~ Ursula K Le Guin
  • 'No man is truly married
    until he understands
    every word his wife is NOT saying.'
    ~ Unknown

Cautare in articole

Cele mai recente articole

relatie fericita

Metode simple de a păstra scânteia aprinsă

Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …

Citeste mai departe ›
probleme comunicare

Relație cu probleme? Semnale de alarmă de urmărit

Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …

Citeste mai departe ›
relatii toxice

Metode prin care te poți pierde pe tine însuți în relație

E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …

Citeste mai departe ›

Din dragoste - Caricaturi

  Sursa: www.caricaturisai.ro


Mesaje de dragoste

  • De-a lungul timpului, am construit o colectie impresionanta de mesaje de dragoste. Te invitam sa adaugi si tu mesajul tau de dragoste favorit.
  • Vrei mai multe mesaje de iubire? Citeste colectia de mesaje de iubire.

Parteneri