Sfaturi juridice
In cazul in care cei doi soti au copii minori din casatorie, o data cu procesul de divort, se va stabili si:
incredintarea minorilor catre unul dintre parinti sau catre ambii (un minor catre mama si un alt minor catre tata, de exemplu), o pensie de intretinere pentru minorul incredintat unuia dintre parinti, pe care urmeaza sa o plateasca lunar celalalt parinte si un program de vizitare stabilit precis, care ii poate permite parintelui sa isi vada copilul incredintat celuilalt parinte, sa aiba relatii personale cu el, sa se implice activ in cresterea si educarea sa.
Se stabileste de catre instanta, de asemeni, un astfel de program de vizitare si in cazul in care cei doi parinti nu au fost niciodata casatoriti, dar tatal a recunoscut copilul minor, fiind trecut ca atare in rubrica aferenta din certificatul de nastere al copilului.
Dreptul de a avea relatii personale cu copilul – Dreptul de vizitare
Daca pensia de intretinere este un drept al copilului (si nu al parintelui care il creste, asa cumde multe ori se considera), dreptul de vizitare este un drept al parintelui, de a se implica in cresterea si dezvoltarea copilului, de a avea relatii personale cu acesta.
Dreptul de vizitare poate presupune, in functie de caz:
deplasarea periodica a parintelui la domiciliul copilului si petrecerea unui interval bine determinat acolo, impreuna cu copilul deplasarea copilului la domiciliul parintelui si petrecerea impreuna a unui interval bine determinat acolo. Poate fi stabilit si sub forma:
Stabilirea programului de vizitare
Dreptul de vizitare se stabileste de catre instanta in ruma unui proces.
Poate fi stabilit:
In situatia in care cei doi parinti nu se inteleg cu privire la stabilirea programului de vizitare, instanta este cea care va decide, pe baza: dovezilor aduse, propunerilor celor doi parinti, rezultatelor anchetelor sociale efectuate precum si a altor dovezi.
Cateva sfaturi din practica instantelor
1. Ambii parinti trebuie sa inteleaga ca minorul nu se afla in proprietatea nimanui, avand dreptul de a avea relatii personale cu ambii parinti.
2. Ambii parinti trebuie sa se implice responsabil in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului lor 3. Copilul nu trebuie folosit NICIODATA ca mijloc moral sau sentimental de razbunare sau de santaj fata de calalalt parinte intrucat acest lucru este perceput de copil si se va rasfrange asupra cresterii si dezvoltarii sale.
Av. Coltuc Marius
Scris de Casa de avocatura Coltuc
Sfaturi juridice
Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …
Citeste mai departe ›Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …
Citeste mai departe ›În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …
Citeste mai departe ›Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …
Citeste mai departe ›Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …
Citeste mai departe ›Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …
Citeste mai departe ›
2 comentarii la Cum se stabileste programul de vizita minor in urma unui divort?
fostul meu sot este violent si instabil emotional.as vrea sa poata vedea copilul doar la domiciliul meu dar el nu este de acord.astept ancheta de la protectia copilului dar aceasta intarzie sa fie facuta.
Buna a vazut mesajul tau.Dupa noul cod civil poti face actiune in istanta ce are ca obiect exercitarea autoritatii numai de catre un singur parinte….. adica de catre tine.potrivit art.398 cod civil ..507 C.civ.pe motivul ca tatal este agresiv etc.