Sfaturi juridice

Divortul prin acordul sotilor prin procedura notariala

Divortul prin acordul sotilor (ca modalitate de incetare a casatoriei) se poate realiza prin alegerea uneia dintre cele trei proceduri distincte prevazute de noul Cod civil:

  1. divortul prin acordul sotilor pe cale judiciara;
  2. divortul prin acordul sotilor pe cale administrativa;
  3. divortul prin acordul sotilor prin procedura notariala.

Toate cele trei proceduri existau in legislatia noastra şi anterior intrarii in vigoare a noului Cod civil, insa ultimele doua sunt de data foarte recenta, fiind introduse prin Legea nr.202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii, in pregatirea intrarii in vigoare a noului Cod civil. In acelaşi timp, avantajele celor doua proceduri sunt date de solutionarea mai rapida a unor cereri care anterior intrau in competenta exclusiva a instantelor judecatoreşti, precum şi prin costuri mai reduse pentru partile implicate.

Noul Cod civil reglementeaza, in continuare, cele trei proceduri de divort, principalul element de noutate fata de procedura anterioara fiind faptul ca, procedura notariala a divortului (nu şi cea pe cale administrativa) poate fi folosita de acum şi in cazul in care exista copii minori din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati. Pana la intrarea in vigoare a noului Cod civil, procedura divortului pe cale administrativa sau prin procedura notariala putea fi folosita numai in cazul in care sotii care doreau sa divorteze nu aveau copii din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

Procedura divortului prin acordul sotilor pe cale judiciara poate fi folosita, ca şi pana acum, indiferent daca sotii au sau nu copii din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

Prin urmare, in cazul in care exista acordul sotilor pentru desfacerea casatoriei poate fi folosita, in functie de indeplinirea conditiilor necesare, oricare dintre cele trei proceduri. Fiind vorba de divortul prin acordul sotilor, aceştia trebuie sa aleaga impreuna una dintre cele trei proceduri de divort prin acordul sotilor. Odata aleasa una dintre aceste proceduri, aceasta va fi cea sub care se va realiza desfacerea casatoriei, nefiind admisibila apelarea, in acelaşi timp şi la o alta procedura de divort prin acordul sotilor. Numai in cazul in care, in timpul derularii procedurii alese, intre cei doi soti intervin neintelegeri, notarul public sau, in functie de procedura aleasa, ofiterul de stare civila va inceta desfaşurarea oricaror acte in dosarul respectiv şi va indruma sotii sa se adreseze instantei judecatoreşti, deoarece conditiile initiale s-au schimbat odata cu aparitia neintelegerii dintre soti cu privire la aspecte legate de divort.

Conditiile necesare pentru alegerea procedurii divortului pe care notariala:

1. cei doi soti sa fie de acord cu divortul, precum şi cu toate efectele care rezulta din acesta: atat personale, cat şi patrimoniale. Acordul sotilor cu privire la aceste aspecte va fi realizat printr-un act distinct, incheiat in fata notarului;

2. in cazul in care exista copii din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati: sotii sa convina (tot printr-un act distinct) asupra tuturor aspectelor referitoare la:

  1. numele de familie pe care sa il poarte dupa divort;
  2. exercitarea autoritatii parinteşti de catre ambii parinti;
  3. stabilirea locuintei copiilor dupa divort;
  4. modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat şi fiecare dintre copii,
  5. stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de creştere, educare, invatatura şi pregatire profesionala a copiilor.

Precizari:

In vederea verificarii indeplinirii celei de-a doua conditii, se va realiza şi un raport de ancheta sociala (de catre autoritatea tutelara).

Daca din acest raport rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea in comun a autoritatii parinteşti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este in interesul copilului, notarul public va inceta derularea procedurii şi va indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata. Notarul procedeaza astfel deoarece, fiind vorba de interesul copilului, orice aspecte care ar putea aduce prejudicii acestor interese trebuie aduse la cunoştinta instantei de tutela şi familie, singura competenta sa decida cu privire la aceste probleme.

Daca nu sunt indeplinite conditiile mentionate mai sus, notarul public respinge cererea de divort. In acest caz:

1. sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in baza unui alt temei prevazut de lege;

2. pot solicita instantei judecatoreşti repararea prejudiciului produs prin refuzul abuziv al notarului public de a constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor şi de a emite certificatul de divort.

Competenta de solutionare a cererii de divort pe cale notariala: notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor.

Actul constatator al divortului prin acordul sotilor pe cale notariala este certificatul de divort eliberat de notarul public competent. Notarul public va inainta de indata o copie certificata a certificatului de divort la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.

Procedura de divort:

– fiind vorba de un acord intre cei doi soti, depunerea cererii de divort se face impreuna sau prin mandatar cu procura autentica;

– dupa inregistrarea cererii, notarul public le acorda celor doi soti, un termen de reflectie de 30 de zile (la fel procedeaza, de altfel, şi instanta judecatoreasca, respectiv ofiterul de stare civila);

– dupa expirarea termenului de 30 de zile, sotii se prezinta personal in fata notarului public, care verifica daca sotii insista, in cunoştinta de cauza, asupra cererii lor de divort;

– in cazul in care sotii au copii (din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati), notarul public va dispune intocmirea raportului de ancheta sociala şi va asculta in mod obligatoriu copilul care a implinit 10 ani;

– dupa ce constata ca sotii işi mentin cererea de divort, notarul public elibereaza certificatul de divort.

Av.COLTUC MARIUS VICENTIU

Scris de Casa de avocatura Coltuc

3 comentarii la Divortul prin acordul sotilor prin procedura notariala

  1. neguleti mirela loredana ianuarie 15, 2012 at 4:55 pm

    se poate realiza divortul pe cale notariala in cazul in care unul din soti este plecat in strainatate.va multumesc

  2. PREDA ANAMARIA iulie 8, 2012 at 8:11 pm

    SE POATE ELIBERA DIVORTUL PRIN NOTAR IN CAZUL IN CARE EXISTA SI UN COPIL?

  3. elena ungureanu august 15, 2012 at 9:53 pm

    Vreau sa stiu,daca se poate realiza divortul in romania fiind casatorita in alta tara cu cetatean strain (in uniunea europeana).Va multumesc…

Sfaturi juridice

Drepturile femeilor în noul Cod Civil

Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Ghid practic pentru divort

Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Indemnizatia de întretinere dupa divort

În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Actiune în stabilirea filiatiei fata de tata (paternitatii)

Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Legislatie divort si divortul prin acord

Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Procedura de divort international

Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …

Citeste mai departe ›

Love, romance and relationship quotes for your soul

  • 'The greatest thing you'll ever learn
    Is to love and be loved in return.'
    ~ From 'Unforgettable with Love' Natalie Cole
  • 'Love vanquishes time. To lovers, a moment can be eternity, eternity can be the tick of a clock.'
    ~ Mary Parrish
  • 'Work and love - these are the basics. Without them there is neurosis.'
    ~ Theodor Reik

Cautare in articole

Cele mai recente articole

relatie fericita

Metode simple de a păstra scânteia aprinsă

Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …

Citeste mai departe ›
probleme comunicare

Relație cu probleme? Semnale de alarmă de urmărit

Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …

Citeste mai departe ›
relatii toxice

Metode prin care te poți pierde pe tine însuți în relație

E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …

Citeste mai departe ›

Din dragoste - Caricaturi

  Sursa: www.caricaturisai.ro


Mesaje de dragoste

  • De-a lungul timpului, am construit o colectie impresionanta de mesaje de dragoste. Te invitam sa adaugi si tu mesajul tau de dragoste favorit.
  • Vrei mai multe mesaje de iubire? Citeste colectia de mesaje de iubire.

Parteneri