Sfaturi juridice
În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat).
În cazurile nefericite ale divorturilor, regula generala care ne declara ca sotii îsi datoreaza reciproc întretinere (adica trebuie sa aiba grija unul de celalalt si din punct de vedere financiar), înceteaza.
Cu alte cuvinte, acestia nu mai sunt obligati în a se sustine unul pe celalalt din punct de vedere economic, material. Însa, în anumite cazuri, fosta sotie poate beneficia de o indemnizatie de întretinere si dupa divort.
Asadar, daca fosta sotie se afla în nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite înainte de casatorie sau în timpul casatoriei, aceasta poate beneficia de o indemnizatie de întretinere. Totodata, fosta sotie poate beneficia de indemnizatie si atunci când incapacitatea se iveste în decurs de un an de la divort, însa numai daca incapacitatea este cauzata de o împrejurare în legatura cu casatoria.
Valoarea pensiei de întretinere nu poate depasi un sfert din venitul net al celui obligat la plata. Daca în urma casatoriei a rezultat si un copil care, la rândul lui, va trebui sa primeasca pensie de întretinere din partea sotului obligat la plata, pensia de întretinere, împreuna cu întretinerea datorata copiilor, nu va putea sa depaseasca jumatate din venitul net al celui obligat la plata. Obligatia de întretinere înceteaza prin recasatorirea celui îndreptatit. Asadar, lucrurile sunt foarte clare, legea fiind cea care lamureste lucrurile.
Cât priveste divortul din culpa, acesta se pronunta când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei devine imposibila. Instanta poate pronunta însa divortul si din culpa exclusiva sau, când probele din dosar conduc în aceasta directie, din culpa comuna.
Cuantumul maxim al întretinerii datorate este de pâna la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei (adica fostul sot), în raport cu mijloacele fostului sot (venituri în principiu) si cu starea de nevoie a fostei sotii.
Daca divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, fosta sotie nu beneficiaza de indemnizatie decât timp de un an de la desfacerea casatoriei. De asemenea, plata indemnizatiei înceteaza si prin recasatorirea fostei sotii. În acest caz, intervine regula general mentionata mai sus si anume obligatia de întretinere reciproca între soti.
Drepturile mentionate anterior sunt aplicabile si fostului sot (situatie în care fosta sotie va trebui sa suporte indemnizatia sotului) si sunt prevazute în art. 389 din Noul Cod civil.
Av.COLTUC MARIUS
Scris de Casa de avocatura Coltuc
Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …
Citeste mai departe ›Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …
Citeste mai departe ›Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …
Citeste mai departe ›Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …
Citeste mai departe ›Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …
Citeste mai departe ›