Sfaturi juridice

Legislatie divort si divortul prin acord

Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel:

” Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare în fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei. ”

Codul Civil reglementeaza admisibilitatea cererii de divort, dovedirea motivelor de divort, încredintarea copilului / copiilor minor din casatorie, stabilirea relatiilor personale ale parintilor cu copilul din casatorie, samd…

Distinctia între divortul pe calea instantei si cel pe cale administrative

• Divortul prin acordul sotilor pe cale judiciara. Conditii Art. 374
(1) Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
(2) Divortul prin acordul sotilor nu poate fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie.
(3) Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamântului liber si neviciat al fiecarui sot.

• Divortul prin acordul sotilor pe cale administrativa sau prin procedura notariala.
Conditii Art. 375
(1) Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor,
eliberându-le un certificat de divort, potrivit legii.
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si în cazul în care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa îl poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copiilor. Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea în comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin.(3). Dispozitiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzator. “

Codul de procedura civila si alte reglementari
De asemeni, în cadrul Legislatiei aplicabile procedurii divortului,trebuie mentionat si Codul de procedura civila.

Astfel, printre alte prevederi aplicabile, art. 190 prevede faptul ca: “în pricinile privitoare la starea civila sau divort se vor putea asculta rudele , în afara de descendenti.”

De asemeni, este important de mentionat prevederea legata de Judecatoria competenta a judeca procesul de divort, Art. 607: “Cererea de divort este de competenta judecatoriei în circumscriptia
careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste în circumscriptia judecatoriei în care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea în circumscriptia careia îsi are domiciliul paratul, iar când paratul nu are domiciliu în tara, este competenta judecatoria în circumscriptia caruia îsi are domiciliul reclamantul”.

• Divort prin acord – conditii pentru divortul prin accord

Procedura obisnuita a divortului poate aduce celor doi soti, prin solicitarile sale exprese, o serie de momente neplacute si încarcate intens emotional, acest lucru fiind datorat mai ales eforturilor privind dovedirea culpei celuilalt sot sau a culpei comune. Exista, însa, si o cale simplificata de a efectua divortul – divortul prin acord (divortul prin acordul partilor).

În baza noului Cod Civil, se poate efectua divort prin acord când sotii se înteleg cu privire la realizarea divortului, indifent de timpul trecut de la încheierea casatoriei si indiferent daca au sau nu copii minori din casatorie. Singura conditie absolut necesara este de a se întelege cu privire la realizarea divortului si la toate aspectele implicate.Tot în baza Codului Civil, intrat în vigoare începând cu 1 octombrie,divortul prin acord se poate realiza atât la Judecatorie, cât si la oficiile de Stare Civila sau notar. Totusi, în genere, orice tip de divort se poate pronunta de catre o instanta de judecata.

• Mediere pentru divortul prin acord

În vederea realizarii unui divort prin acord, în cel mai civilizat mod,calea optima este medierea.

Medierea în vederea obtinerii unui acord atât în vederea divortului cât si în vederea încredintarii copiilor minori dupa divort, dar si, daca este cazul, al partajului, asigura calea cea mai rapida si ieftina de a perfecta cadrul unui divort prin acord.

Av.COLTUC MARIUS

Scris de Casa de avocatura Coltuc

Comments are closed.

Sfaturi juridice

Drepturile femeilor în noul Cod Civil

Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Ghid practic pentru divort

Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Indemnizatia de întretinere dupa divort

În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Actiune în stabilirea filiatiei fata de tata (paternitatii)

Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Procedura de divort international

Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …

Citeste mai departe ›

Love, romance and relationship quotes for your soul

  • 'I love you - those three words have my life in them.'
    ~ Alexandrea to Nicholas III
  • 'What lies behind us, and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us.'
    ~ Ralph Waldo Emerson
  • 'Let those love now who never loved before; Let those who always loved, now love the more.'
    ~ Thomas Parnell

Cautare in articole

Cele mai recente articole

relatie fericita

Metode simple de a păstra scânteia aprinsă

Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …

Citeste mai departe ›
probleme comunicare

Relație cu probleme? Semnale de alarmă de urmărit

Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …

Citeste mai departe ›
relatii toxice

Metode prin care te poți pierde pe tine însuți în relație

E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …

Citeste mai departe ›

Din dragoste - Caricaturi

  Sursa: www.caricaturisai.ro


Mesaje de dragoste

  • De-a lungul timpului, am construit o colectie impresionanta de mesaje de dragoste. Te invitam sa adaugi si tu mesajul tau de dragoste favorit.
  • Vrei mai multe mesaje de iubire? Citeste colectia de mesaje de iubire.

Parteneri