Sfaturi juridice

Pensia alimentara

Potrivit Codului Familiei, parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului.

Pensia de intretinere (pensia alimentara) va fi solutionata sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si se vor lua masuri de oprire pentru aceasta parte din salariu. Art. 94 din Codul Familiei stabileste urmatoarele cote: pana la o patrime din castigul din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Dupa incredintarea copilului unui dintre parinti, la solicitarea acestuia, celalalt va fi obligat de catre instanta la plata unei “pensii de alimentare”. Aceasta obligatie se stabileste sub forma unei sume fixe, datorate lunar, sau sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a celui ce are obligatia de intretinere.

Partile pot conveni asupra pensiei printr-o invoiala reciproca sau, in cazul in care nu reusesc sa o faca, obligatia de retinere va fi stabilita printr-o hotarare judecatoreasca. In cazul in care copilul este minor, cererea de chemare in judecata este facuta de reprezentantul legal al minorului, iar instanta de judecata va stabili pensia.

Pensia de intretinere este datorata pana la majoratul copilului. Insa, daca acesta decide sa dea admitere intr-o institutie de invatamant superior, va continua sa primeasca pensia de intretinere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani. Pensia trebuie platita indiferent de forma de invatamant frecventata de copil si chiar daca  acesta primeste bursa.

Codul Penal prevede ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere (pensie alimentara) stabilita pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Majorarea pensiei alimentare

Avand in vedere posibilitatile de marire a veniturilor pe care le poate avea parintele caruia nu i s-a incredintat copilul minor, beneficiarul pensiei de intretinere (pensie alimentara) poate solicita prin intermediul parintelui la care locuieste sa fie majorata contributia parintelui la cheltuielile menite sa asigure buna sa dezvoltare (majorarea pensiei alimentare).

Pensia de intretinere majorata (pensia alimentara majorata) se acorda de la data introducerii cererii de majorare la instanta judecatoreasca si se depune spre solutionare la  instanta de la domiciliul minorului.

Renuntarea la pensia alimentara

Renuntarea la pensia de intretinere care constituie un drept al copilului, nu poate fi ratificata decat daca s-ar constata ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt suficiente pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.

Av. Coltuc Marius

Scris de admin

4 comentarii la Pensia alimentara

  1. vaszil luminita februarie 29, 2012 at 8:52 am

    buna dimineata,am o intrebare.baiatul meu implineste 18 ani in aprilie,si este la liceu cl 11.vreau sa stiu daca fostul sot este obligat sa trimita pensia alimentara pe perioada kit e la liceu.adica si in clasa a 12,pt ca in sentinta scrie ca pina la majorat este obligat sa plateasca.multumesc.luminita satu mare

  2. luminita iunie 12, 2012 at 1:04 pm

    Buna ziua.
    In legatura cu plata pensiei de intretinere “pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani” ati precizat de institutiile de invatamant superior. Doar in cazul studiilor superioare? Daca, minorul in cauza a abandonat scoala la un moment dat si reia studiile gimnaziale si liceale depasind, evident, varsta de 18 ani, se stinge obligatia de plata? Daca face 4 ani de liceu in 7 ani obligatia platii pensiei ramane?
    Multumesc.

  3. CATY septembrie 13, 2012 at 9:22 pm

    Buna seara. AM 2 COPII DE 14 SI 6 ANI.FOSTUL SOT PLATESTE PENSIE ALIMENTARE DE 5 ANI, DE CAND ERAM CASATORITI.ANUL ACESTA IN IANUARIE S-A PRONUNTAT DIVORTUL, AMBII COPII FIIND LA MINE.AS VREA SA IL DAU PENTRU MARIREA PENSIEI PT CA ACUM PLATESTE O SESIME DIN SALARIU PT COPIL .NU ERA NORMAL SA PLATEASCA O TREIME DIN SALARIU?MENTIONEZ CA E CADRU MILITAR SI ARE DESTUL SALARIU SI NU S-A IMPLICAT DELOC IN CRESTEREA COPIILOR

  4. anonim octombrie 16, 2012 at 6:46 pm

    daca copilul nu mai merge la scoala atunci parintele este oblugat sa ii mai ofere pensie alimentara ?

Sfaturi juridice

Drepturile femeilor în noul Cod Civil

Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Ghid practic pentru divort

Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Indemnizatia de întretinere dupa divort

În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Actiune în stabilirea filiatiei fata de tata (paternitatii)

Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Legislatie divort si divortul prin acord

Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Procedura de divort international

Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …

Citeste mai departe ›

Love, romance and relationship quotes for your soul

  • 'The first duty of love is to listen.'
    ~ Paul Tillich
  • 'The opposite of love is not hate, it's indifference.'
    ~ Elie Wiesel
  • 'To keep your marriage brimming,
    With love in the loving cup,
    Whenever you're wrong, admit it;
    Whenever you're right, shut up.'
    ~ Ogden Nash

Cautare in articole

Cele mai recente articole

relatie fericita

Metode simple de a păstra scânteia aprinsă

Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …

Citeste mai departe ›
probleme comunicare

Relație cu probleme? Semnale de alarmă de urmărit

Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …

Citeste mai departe ›
relatii toxice

Metode prin care te poți pierde pe tine însuți în relație

E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …

Citeste mai departe ›

Din dragoste - Caricaturi

  Sursa: www.caricaturisai.ro


Mesaje de dragoste

  • De-a lungul timpului, am construit o colectie impresionanta de mesaje de dragoste. Te invitam sa adaugi si tu mesajul tau de dragoste favorit.
  • Vrei mai multe mesaje de iubire? Citeste colectia de mesaje de iubire.

Parteneri